Odbacili optužbe protiv Air Francea i Airbusa za nesreću iz 2009.

Francuski suci odbacili su optužbe protiv zrakoplovne kompanije Air France i Airbus zbog pada zrakoplova 2009. nad Atlantikom pri čemu je poginulo 228 osoba te su odgovornost za nesreću pripisali su pilotima, a čime su odmah izazvali bijes obitelji žrtava. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Piloti Airbusa A330 nisu postupili prema svim upozorenjima i dostupnim očitanjima instrumenata, presudili su suci u zaključcima u koje su uvid imale novinske agencije. 

Zrakoplov se srušio u ocean na letu iz Rio de Janeiroa do Pariza s visine od 11.500 metara tijekom oluje pošto je ušao u zonu jake turbulencije. Njegovi su motori radili, ali su krila gubila uzgon.

U kobnoj nesreći stradao je i jedan hrvatski državljanin.

- Izravni uzrok nesreće je što je posada izgubila kontrolu nad zrakoplovom, odlučili su suci, navodi agencija Reuters. 

Time su suci zanemarili prijašnji zaključak da je uzrok katastrofe zamrzavanje Pitotove cijevi tijekom leta. Pitotova cijev služi za mjerenje brzine zrakoplova, podsjeća agencija France presse.

Suci su na taj način odbacili optužnicu koju je protiv kompanije Air France podnijelo državno odvjetništvo.  

No odvjetnik obitelji  žrtava odmah je najavio žalbu. 

- Suci su crno na bijelo napisali da zamrzavanje Pitotove cijevi nema nikakve veze s nesrećom. Glupost. Da se Pitotova cijev nije zamrznula, ne bi bilo nesreće, rekao je odvjetnik Sebastien Busy

Nesreća je bila najsmrtonosnija u povijesti Air Francea i u povijesti zrakoplova A330. 

Desetljeće nakon nesreće, avioindustrija još primjenjuje pouke izvučene iz te nesreće.

Unesene su tako izmjene u uvježbavanju pilota, u protokole postupanja u cockpitu te praćenju zrakoplova u udaljenim zonama.