Vlada dodijelila 600.000 kuna jednokratne pomoći KŠC-u "Ivan Pavao II" u Bihaću

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i banjalučki biskup Franjo Komarica potpisali su Ugovor o projektu potpore obrazovnih aktivnosti i funkcioniranja Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao II" u Bihaću, kojim mu je Vlada dodijelila jednokratnu pomoć u iznosu od 600.000 kuna.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Banjalučki biskup, mons. Franjo Komarica kazao je na potpisivanju ugovora u Banskim dvorima da u Katoličkom školskom centru "Ivan Pavao II" došli u "nemalo tjeskobnu situaciju" glede sadašnjeg i budućeg rada te istaknuo da su do sada katolički školski centri, prema općoj procjeni političara iz EU i SAD-a te domaćih političara i intelektualaca ocijenjeni kao izuzetno korisni projekti.

Dodao je da te škole pohađa velika većina bošnjačke, odnosno muslimanske populacije i traže mjesto više u toj školi te ustvrdio da te škole "očito nude nešto kvalitetno i uvažavaju svakog čovjeka, đaka i roditelja u njegovoj specifičnosti".

- To je budućnost BiH i na kraju i Europe - jedinstvo različitosti. I zato je ova pomoć dragocjena pomoć hrvatske Vlade za promicanje onih vrijednosti na kojima počiva i hrvatska Vlada i populacija, ali i mi koji smo dio hrvatske populacije na području BiH gdje je naše zaduženje da konstruktivno doprinosimo pomirenju, liječenju rana, odnosno izgradnji jednog života dostojnog čovjeka za sve tamošnje stanovnike - zaključio je Komarica.

Premijer Andrej Plenković koji je nazočio potpisivanju ugovora u Banskim dvorima, naveo je da je od učenika koji pohađaju Katolički školski centar "Ivan Pavao II" u Bihaću, 80 posto Bošnjaka.

- Ovo je poruka Hrvatske ne samo Hrvatima u BiH nego i Bošnjacima, osobito u Bihaću. Uz redovitu potporu koju dajemo Katoličkom školskom centru Ivan Merz u Banja Luci, ovo je komplementarna aktivnost da se ova važna obrazovna institucija dodatno pomogne da dobro funkcionira i osigura našu prisutnost - i obrazovnu i u kontekstu zajedničke sinergije i suradnje BiH i Hrvatske - naglasio je.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ustvrdio je da je ovo jasan i evidentan dokaz da Hrvatska kontinuirano vodi računa o svojim sunarodnjacima u BiH, a temelj toga su odredbe Zakona o razvojnoj i humanitarnoj pomoći u inozemstvu, zacrtane u Nacionalnoj strategiji razvojne pomoći od 2017. - 2021.

- Republici Hrvatskoj i sadašnjoj hrvatskoj Vladi je u interesu da Hrvati u BiH ostanu u svojim zavičajima, da žive, ostvaruju svoja prava po Daytonskom sporazumu i Ustavu, te nam je obveza štiti interese jednakopravnosti, pogotovo BiH u cjelini kao funkcionalne države s europskom perspektivom i Hrvatska je tu njezin najvjerniji i najočitiji podupiratelj - naglasio je Grlić Radman.