Preminuo kontroverzni Robert Mugabe

Robert Mugabe, prvi čelnik Zimbabvea nakon neovisnosti, umro je u dobi od 95 godina, objavili su mediji pozivajući se na obitelj.Mugabe je umro nakon dugotrajne borbe s bolešću, navela je obitelj.

Mugabe je umro u Singapuru, gdje je posljednjih godina često bio na liječenju, rekao je za Reuters izvor upoznat sa situacijom.

- S najvećom tugom objavljujem da je preminuo osnivač Zimbabvea i bivši predsjednik Robert Mugabe, napisao je Emmerson Mnangagwa.

On je izjavio u studenome da Mugabe, koji je tada bio primljen u bolnicu u Singapuru, više ne može hodati, ali nije rekao kakvom je liječenju podvrgnut.

Dužnosnici su četo govorili da ima mrenu na oku, demantirajući medijska izvješća da boluje od raka prostate. 

Mugabe, koji je vladao tom južnom afričkom državom gotovo četiri desetljeća od stjecanja neovisnosti od Velike Britanije 1980. godine, bio je prisiljen podnijeti ostavku u studenome 2017. nakon vojnog prevrata.Jedni ga smatraju osloboditeljem, drugi smatraju da je uništio državu

Mugabe se u politiku uključio ranih šezdesetih s agendom borbe za jednaka prava crnačke većine u ovoj afričkoj državi.

Sudjelovao je u osnivanju političke stranke ZANU (Zimbabwe African National Union), zbog čega je desetak godina proveo po zatvorima. Nakon otpuštanja iz zatvora, odlazi u Mozambik, gdje se priključuje oružanom krilu ZANU-a te se s vremenom probija do pozicije zapovjednika.

Ubrzo je buknuo Rodezijski građanski rat protiv bjelačke manjine, koji je pobunjenička koalicija dobila, a država promijenila ime u Zimbabve. 1980., održali su se izbori, na kojima je Mugabe izabran za prvog premijera nezavisnog Zimbabvea.

1987. u Zimbabveu su se dogodile su ustavne promjene kojima su ovlasti predsjednika ojačane iz pukih ceremonijalnih u izvršne. Mugabe ubrzo postaje predsjednikom, a država de facto jednopartijskom diktaturom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U samom Zimbabveu mišljenja o Mugabeu su podijeljena. Dok ga jedni smatraju osloboditeljem i narodnim herojem, drugi smatraju da je uništio perspektivu te afričke države.

U studenom 2017., Nacionalna vojska Zimbabvea izdala je priopćenje da su predsjednik i njegova žena Grace Mugabe uhićeni te da su u kućnom pritvoru.

Nedugo zatim, vojska je preuzela kontrolu nad državnom televizijom, odakle je u 4 sata ujutro izdano priopćenje da su se odlučili na intervenciju jer smatraju da se "država potkopava", odnosno zloupotrebljava.

Uzrok nezadovoljstvu bilo je Mugabeovo svrgavanje dotadašnjeg potpredsjednika Emmersona Mnangagwea, u korist Mugabeove 40 godina mlađe žene Grace Mugabe, čime se zamjerio utjecajnim ratnim veteranima i vojnom establišmentu.

Vojni udar mnogi su stanovnici pozdravili pjesmom i plesom na ulicama. Mugabe je pak pristao otići s vlasti ako mu se dopusti da "umre u Zimbabveu", što su odobrile nove vlasti.