Hong Kong se sprema za nove prosvjede, prijete blokadom zračne luke

Hong Kong se sprema za nove prosvjede ovog vikenda, a prosvjednici prijete da će prekinuti prometne veze do zračne luke nakon što službeno odustajanje hongkongške čelnice Carrie Lam od kontroverznog prijedloga zakona o izručenje Kini nije uspjelo umiriti dio aktivista.

- Kineski premijer: Okončat ćemo kaos u Hong Kongu u skladu sa zakonom
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Prosvjednici planiraju blokirati promet do međunarodne zračne luke u subotu, tjedan dana nakon što su prekinuli prometne veze što je izazvalo velike nerede i nasilje.

U oglasu objavljenom u petak u listu South China Morning Post, vlasti zračne luke toga azijskog financijskog središta pozvale su prosvjednike da "ne prekidaju putovanje desetaka tisuća putnika koji se svakodnevno koriste tom zračnom lukom".

Drugi prosvjedni skupovi planirani su za petak navečer diljem grada, na lokacijama kao što su postaje podzemne željeznice te nedaleko od vladinih zgrada.

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u srijedu je objavila formalno povlačenje kontroverznoga prijedloga zakona zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih desetljeća.

Prijedlog zakona, koji bi dopustio izručenje kopnenoj Kini gdje su sudovi pod kontrolom Komunističke stranke, izazvao je višemjesečne nerede koji predstavljaju najozbiljnije izazove kineskom čelniku Xi Jinpingu otkad je došao na vlast 2012.

Prosvjedi su u bivšoj britanskoj koloniji u lipnju počeli zbog prijedloga zakona koji bi omogućio izručenje građana Kini, no otad su se razvili u pritisak za veću demokraciju. Povlačenje prijedloga zakona bio je jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.