Otapanje leda prijeti psima za vuču sanjki

Čvrstog i izdržljivog grenlandskog psa, nalik huskyju, inuitski lovci stoljećima smatraju idealnim za vuču sanjki u dugim zimskim mjesecima kada temperatura pada na -35 C. Ali zagrijavanje atmosfere i oceana ubrzava otapanje leda, dva puta brže na Arktiku i odgađa njegovo formiranje krajem ljeta.

Ovog ljeta, klimatalozi su u pratnji lovaca snimili fotografije pasa koji teško napreduju u fjordu prekrivenim otopljenim ledom, pa na fotografijama izgleda da zaprega juri kroz vodu. U selu Kulusuk na Grenlandu 79 posto ljudi kaže da je led postao opasniji posljednjih godina, a 67 posto misli da zatopljenje prijeti psećim zapregama, pokazalo je istraživanje sveučilišta u Kopenhagenu.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

U Kulusuku psi Mosesa Bajare čekaju formiranje leda da bi na ledenjaku krenuli u potragu za medvjedima ili tuljanima. Moses, jedini policajac u selu od 250 stanovnika drži da je ugrožen način života na Grenlandu, koji je 85 posto prekriven ledom. Drugi lovac, Kunuk Abelsen ističe sa se ranije moglo upregnuti pseće zaprege tijekom 4 ili 5 zimskih mjeseci, dok je to sada moguće samo tijekom tri mjeseca.

Brojni uzgajivači smanjili su svoje čopore ili su ih se riješili i mnogi kalkuliraju koliko im se isplati zadržati pse. Otapanje leda ugrožava vlasnicima pasa i sanjki prihode od turizma. Vožnja psećim sanjkama naplaćuje se do 1000 danskih kruna ili 135 eura, što je pravo malo bogatstvo u odnosu na cijene u lokalnom dućanu.