U požarima u Australiji izgorjela 21 kuća

Australski vatrogasci bore se sa snažnim vjetrom i brzim širenjem vatrene stihije kako bi obuzdali i stavili pod nadzor požare koji su uništili 21 kuću u dvije savezne države na istočnoj obali.

Više od stotinu požara gorjelo je u Queenslandu i Novom Južnom Walesu. Meteorolozi ne prognoziraju da vatrogasci mogu računati na pomoć prirode, s obzirom na to da je suša tijekom zimskog razdoblja ostavila osušeno raslinje. Premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk izjavila je da postoji 51 aktivno požarište, na kojima je 17 kuća uništeno, te da je unatoč zahlađenju opasnost od novih požara vrlo velika.

Povijesno gledano prvi tjedan proljeća u Australiji nije visokorizično razdoblje za požare. No u posljednje dvije godine na istočnoj australskoj obali količina oborina je znatno manja od prosječnih vrijednosti, čime se stvaraju velike površine suhog raslinja. Visoke temperature, niska vlažnost zraka, suho vrijeme i snažni vjetrovi potaknuli su požare u petak, dan koji je povjerenik RFS-a Shane Fitzsimmons okarakterizirao kao "jedan od najgorih u povijesti" kad je u pitanju opasnost od požara.