Satelit uočio iranski tanker ispred luke u Siriji

Iranski tanker Adrian Darya 1, u središtu spora Teherana i zapadnih zemalja, koji je prije nekoliko dana isključio odašiljače, snimljen je uz pomoć satelita ispred sirijske luke Tartus, objavila je američka svemirska tvrtka Maxar Technologies Inc...

Prema podacima tvrtke koja prati kretanja brodova u svijetu, čini se da je tanker u ponedjeljak isključio transpondere dok je bio u Meditaranu zapadno od Sirije. Tanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Cipra i Sirije.

Brod koji je prije nosio ime Grace 1, zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. srpnja pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Europske unije. Dva tjedna poslije Iran je za odmazdu zaplijenio britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. kolovoza nakon što je primio jamstva Teherana da brod neće istovariti 2,1 milijuna barela nafte u Siriju. Stručnjaci su ocijenili kako je vjerojatno da će tanker prebaciti naftu na drugi brod nakon što je Iran objavio da je dogovorio prodaju te nafte.

Washington je upozorio države da ne pomažu u pretovaru nafte jer će to smatrati potporom terorističkoj organizaciji - Ianskoj revolucionarnoj gardi. Američko ministarstvo financija u utorak je stavilo tanker na crnu listu.