Psi u Norveškoj ugibaju od misteriozne bolesti

Norveški veterinarski stručnjaci strahuju da se potencijalno fatalna pseća bolest širi zemljom. Vjeruje se da je nekoliko stotina pasa zaraženo i čak uginulo prije nego što su ih njihovi vlasnici uopće odveli veterinaru.

Slučajevi da psi imaju krv u stolici i povraćaju krv, najprije su registrirani na području Osla. Zatim su se pojavili na sjeveru Trøndelaga i na istoku u Hedmarku, a veći broj ih je izašao na vidjelo u Rogalandu i Aurlandu u zapadnoj Norveškoj.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Bolest je zahvatila brojne pasmine svih starosnih skupina i brzo se razvija. Vlasnici pasa izvijestili su da su njihovi ljubimci ujutro potpuno zdravi, a već poslijepodne jako bolesni. Mole se svi vlasnici da svoje bolesne kućne ljubimce što prije odvedu veterinaru kako bi započeli intravenozno liječenje.

Liječenje ne pomaže uvijek. Torstein Holten iz Hamar, vlasnik sedmogodišnje ptičarke po imenu Lexi, rekao je u petak državnoj radioteleviziji NRK da je u ponedjeljak s njom istrčao 10 kilometara, a već u utorak je imala teške simptome bolesti. 

Odveli su je kod veterinara u četvrtak, gdje je provela na liječenju nekoliko sati prije nego što je vlasniku rečeno da je može odvesti kući, ali i vratiti je ako joj se stanje pogorša. Sljedećeg jutra obitelj Holten pronašla je Lexi uginulu u hodniku, što je shrvalo vlasnika i njegovu obitelj.

- Prije nije bilo znakova bilo kakvih problema, rekao je Holten.

Norveška agencija za sigurnost hrane, zajedno s Norveškim veterinarskim institutom, pokrenula je istragu. 

- Pretpostavljamo da su uzročnici virusi ili bakterije, ali dosadašnja istraživanja na psima nisu dala odgovore na to što bi mogao biti uzrok, kaže Ann Margaret Grøndahl, direktorica odjela u Mattilssynetu.

Iako je prijavljeno više slučajeva u Mossu, Hønefossu i oko mjesta Romerike, vlasti još nisu uspjele pronaći uzrok. Nadali su se da će uskoro dobiti koordinirane rezultate testova provedenih na bolesnim i uginulim psima.

Vlasnici pasa pozvani su da pažljivo promatraju svoje pse, brzo reagiraju na simptome poput usporenosti, povraćanja i proljeva i drže ih podalje od drugih pasa. Sve izložbe i događaji koji uključuju pse diljem južne Norveške ovog su vikenda otkazani.