Klimatski aktivisti okupirali crveni tepih u Veneciji

Stotine klimatskih aktivista okupirale su u subotu crveni tepih na filmskom festivalu u Veneciji, nekoliko sati prije svečanog zatvaranja.

Više od 300 ljudi u bijelim zaštitnim odijelima zauzelo je prostor na kojem filmske zvijezde obično poziraju fotografima.

Članovi kampanje "Ne velikim brodovima" koja se protivi uplovljavanju kruzera u venecijansku lagunu, također su sudjelovali u prosvjedu koji je počeo u nedjelju u zoru.
- Stvar je kristalno jasna: svijet je u plamenu! Vrijeme je za borbu, za ozbiljne korake, za ponovnu uspostavu klimatske i društvene pravde!, napisali su organizatori na Facebooku.

Filmski festival završava u nedjelju navečer dodjelom Zlatnog lava za najbolji film, glumicu i glumca te druge kategorije.

Za najbolji film natječu se "J'accuse" Romana Polanskog, "Marriage Story" Noaha Baumbacha, "Ema" Pabla Larraina, "The Laundromat" Stevena Sodenbergha i "Jocker" Todda Phillipsa.

U Veneciji bi se trebao pojaviti i legendarni frontmen Rolling Stonesa Mick Jagger koji glumi u "The Burnt Orange Heresy", filmu izvan konkurencije koji će zatvoriti ovogodišnju Mostru.