Prosvjednici u Hong Kongu zazivaju pomoć SAD-a

Tisuće prosvjednika u Hong Kongu okupile su se pred američkim konzulatom pozivajući američkog predsjednika Donalda Trumpa da oslobodi grad pod kineskom upravom. Ovakva stajališta odnosno pozivi prosvjednika za američkim angažmanom nimalo se ne sviđaju središnjim vlastima u Pekingu.

- Kineski premijer: Prekinut ćemo kaos u Hong Kongu u skladu sa zakonom


- Hong Kong je dio Kine. I unatoč svim problemima i izazovima, naša vlada pokazuje odlučnost u očuvanju nacionalnog suvereniteta, ali i izgradnji sistema "jedna zemlja - dva sustava". Nemojte zaboraviti, to je unutarnje pitanje. Hong Kong je dio Kine, kineske nacije, on je biser Orijenta, i uvijek će sjajiti i biti slobodan, izjavio je kineski veleposlanik pri SAD-u Cui Tiankai.

Američki diplomati zasad ne žele komentirati najnovije događaje i zahtjeve prosvjednika. Čelnica Hong Konga Carrie Lam ovaj tjedan objavila je  ustupke kako bi prosvjedi završili, uključujući  formalno povlačenje prijedloga zakona o izručenju, zbog kojega su neredi i počeli u lipnju. Mnogi prosvjednici kažu da su ustupci premali i da su došli prekasno.

Podsjetimo, bivša britanska kolonija Hong Kong vraćena je Kini 1997. pod formulom "jedna zemlja, dva sustava" uz zajamčene slobode kojih u kopnenoj Kini nema. Iako Peking tvrdi da se formula neće mijenjati - prosvjednici tvrde da je politička klima svakoga dana sve teža i teža.