Talibani u tajnosti trebali doći kod Trumpa, on otkazao

Mirovni pregovori talibana i Amerike - otkazani su. Talibani su u tajnosti trebali doći na razgovore u Camp David, službeno odmaralište američkog predsjednika. No Donald Trump u posljednji trenutak otkazao je pregovore, zbog napada u Kabulu za koji su talibani preuzeli odgovornost.

Trump je na Twitteru napisao kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu, no da su otkazani. Tvrdi, svaki daljnji razgovor s talibanima je besmislen jer njihovi pripadnici nastavljaju s nasiljem, ubijajući civile, američke vojnike i druge vojnike stacionirane u Afganistanu u sklopu NATO-ove mirovne misije. 

Američki predsjednik je kao razlog naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojoj je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih ljudi.

- Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore, napisao je Trump. Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?, upitao se.

U četvrtak su u Kabulu, u napadu automobilom bombom u blizini NATO-vog sjedišta, ubijena dva vojnika iz tog saveza,  Amerikanac i Rumunj. Ukupno je ubijeno 12 ljudi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da će, unatoč prekidu pregovora, SAD vršiti pritisak na talibane i neće smanjiti pomoć afganistanskim snagama sigurnosti.

- Ako se talibani ne počnu ponašati kako treba, ako ne ispune ono o čemu razgovaramo već tjednima, pa i mjesecima, predsjednik neće smanjiti pritisak, nećemo smanjiti pomoć afganistanskim snagama koje su se teško borile u Afganistanu, rekao je Pompeo CNN-u.

Talibani upozoravaju da prekid pregovora znači gubitak još više američkih života

Talibani su u nedjelju upozorili da će odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prekine mirovne pregovore dovesti do gubitka još više života Amerikanaca.

- Amerikanci će više od bilo koga drugog zažaliti zbog otkazivanja pregovora, priopćio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid. Dodao je da su pregovori do nedjelje tekli glatko i da su se obje strane dogovorile oko nastavka razgovora 23. rujna.