Krstičević o "Vulinovih 11": On i Vučić moraju razumjeti da ovo nije 1991.

Premijer Andrej Plenković još je jedanput komentirao nenajavljeni pokušaj ulaska izaslanstva Vojske Srbije u Hrvatsku. 11 srbijanskih vojnika vraćeno je s graničnog prijelaza Bajakovo. Poručio je da je Hrvatska napravila što je trebalo i to bi napravila i sutra. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Mi smo jučer reagirali upravo onako kako ozbiljna država, ozbiljna Vlada, ozbiljna vlast koja drži do sebe reagira kada netko pokuša izvrišiti provokaciju umjesto da kulturno, sukladno praksi, sukladno hrvatskim zakonima, sukladno međunarodnom pravu najavi uopće posjet, a potom eventualno i druge detalje. Mi na takve provokacije odgovaramo čvrsto, ali isto tako čuvajući dignitet Hrvatske i čuvajući naš pravni poredak, rekao je premijer Andrej Plenković.

Pokušaj ulaska u Hrvatsku "Vulinovih 11" komentirao je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

- Predsjednik Vučić i gospodin Vulin moraju razumjeti da ovo više nije 1991. godina i da vojnici mogu ulaziti u Hrvatsku kad žele. Zna se kako se to radi, zahtjev, prema tome, odobrenje. Hrvatska je ozbiljna država, moraju se provoditi hrvatski zakoni i Srbija to mora znati, rekao je Krstičević.

Ministarstvo obrane Srbije, kako prenose srbijanski mediji, izdalo je priopćenje u kojemu tvrdi da je dolazak svoje delegacije najavilo, iako za to ne iznosi nijedan dokument kao dokaz.

- Osuđujem takvo postupanje i pozivam iste te koji to čine da prestanu s time jer to je nastavak dosadašnjih provokacija i samo još jedna u nizu provokacija, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Činjenica je da je Srbija prekršila pravne norme i to se može shvatiti kao provokacija, kaže čelnik oporbe.

- Ali na ono na što ja apeliram je da se smanje tenzije i da se zaštite svi koji su u Hrvatskoj drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi. Obično teme s nacionalnim predznakom dominiraju da se ne priča o stvarnim problemima u hrvatskom društvu, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Informacija o dolasku delegacije Vojske Srbije u Jasenovac navodno je otkrivena u petak, kada su se organizatori kod lokalne policije informirali smiju li srpski vojnici prisustvovati događaju u svojim odorama.