Hrvatska i Njemačka zajedno pripremaju predsjedanje Vijećem EU-a

Njemačka i Hrvatska zajedno će raditi na pripremi predsjedanja Vijećem Europske unije sljedeće godine, a predsjedanje je velika šansa za Hrvatsku, poručeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske Heika Maasa i Gordana Grlića Radmana u ponedjeljak u Berlinu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Svakako najvažnija zadaća koja nam predstoji je predsjedanje Vijećem EU-a sljedeće godine. Ovo je veliki izazov, ali i velika šansa za Hrvatsku", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Prvih šest mjeseci predsjedat će Hrvatska, a idućih šest Njemačka. Maas je istaknuo da zajednička priprema predsjedanja Vijećem EU-a iziskuje visoki stupanj koordinacije između Njemačke i Hrvatske ne samo na bilateralnom nego i na europskom planu.

- Predsjedanje Hrvatske u prvoj polovini sljedeće godine pada u izuzetno važnom razdoblju. Početkom studenog s radom počinje novi saziv Europske komisije. Zatim je tu i brexit koji će sigurno biti tema i sljedeće godine. A na kraju je i dogovor oko dugoročnog financijskog okvira Europske unije, rekao je Maas koji je najavio da će u svrhu operativnih priprema i koordinacije predsjedanja jedan službenik njemačkog ministarstva vanjskih poslova biti poslan u Zagreb u prvoj polovini sljedeće godine.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova kao prioritete predsjedanja Vijećem EU-a istaknuo je održivi razvoj država i regija s posebnim težištem na demografskoj obnovi, infrastrukturnom povezivanju i sigurnosti građana s naglaskom na čuvanju vanjskih granica Europske unije.

Dva ministra razgovarala su i o strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, među kojima je najvažniji ulazak Hrvatske u schengenski prostor, u čemu Hrvatska ima punu podršku Njemačke.

Maas je ponovio i stav Njemačke glede zaštite vanjskih granica Europske unije te zauzimanje Berlina da se za ove potrebe izdvoji više sredstava.

- Zemlje na vanjskim granicama EU-a bolje ćemo podržati nego što je to do sada bio slučaj, rekao je Maas.

Njemački ministar istaknuo je i proširenje Europske unije kao jedan od izazova tijekom predsjedanja Vijećem EU-a sljedeće godine.

- Ovo će za Hrvatsku, kao neku vrstu premosnice prema zapadnom Balkanu, biti vrlo važna tema, rekao je Maas.

Grlić Radman istaknuo je važnost proširenja Europske unije i na zemlje zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan je naše neposredno susjedstvo i mi smo zainteresirani za mir i stabilnost u ovom području, rekao je Grlić Radman te najavio održavanje samita o zapadnom Balkanu u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska podržava i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu ove godine, ali je istaknuo i potrebu nastavka razgovora o europskim perspektivama i ostalih zemalja u regiji, posebice Bosne i Hercegovine.

- Mi želimo ravnopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kako bi ta zemlja bila funkcionirajuća država s europskom perspektivom, rekao je Grlić Radman.

Maas je činjenicu da je Grlić Radman donedavno obnašao funkciju veleposlanika RH u Njemačkoj istaknuo kao korisnu, posebice u razvoju bilateralnih odnosa.

Maas i Grlić Radman razgovarali su i o Akcijskom planu za razvoj bilateralnih odnosa potpisanom u ožujku ove godine.

- Mi smo u mnogim područjima već učinili velike korake, rekao je Maas.
Grlić Radman je istaknuo očekivanja da će Akcijski plan dodatno osnažiti odnose Njemačke i Hrvatske te da će dati širu dimenziju partnerstvu dviju zemalja i unutar Europske unije.

Hrvatski ministar spomenuo je i važnost gospodarskih odnosa te izrazio nadu da će ti odnosi biti dodatno poboljšani.

- Kao potencijal za daljnju suradnju posebno ističemo automobilsku industriju, informacijske tehnologije te prehrambenu i drvnu industriju, rekao je Grlić Radman koji je najavio i posjet njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmayera Hrvatskoj sljedećeg mjeseca.