Talijanski premijer tvrdi da će se nova koalicija manje svađati

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u ponedjeljak da će nova koalicija, sastavljena od Pokreta pet zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD), učiniti više od prethodne i manje se međusobno svađati.

U govoru parlamentu pred glasanje o povjerenju novoj vladi Conte je pozvao na bolje odnose s Europskom unijom, pa je ponovio da će raditi s Bruxellesom da bi se reformirala proračunska pravila i migracijski zakoni.

M5S i PD, nekoć žestoki neprijatelji, pristali su udružiti se nakon što je krajnje desna Liga napustila prethodnu koaliciju s Pokretom, pokušavši time dovesti do prijevremenih izbora. Ta je koalicija bila obilježena stalnim međusobnim sukobima.

- Ne smijemo u idućim mjesecima trošiti vrijeme na sporove i sukobe, rekao je Conte donjem domu parlamenta.

Conte, profesor prava koji nije član nijedne stranke, dodao je kako će "jezik ove vlade biti umjeren jer shvaćaju da njihova djela neće biti suđena po aroganciji njihovih riječi".

Premijer je ranije optužio svog bivšeg saveznika, čelnika Lige Mattea Salvinija, da se bavi besmislenim raspravama i njegovu odluku o izlasku iz koalicije nazvao neodgovornom.

Dok je Conte govorio, Salvini je sa stotinama pobornika krajnje desnice bio ispred parlamenta. Prosvjednici optužuju M5S i PD da su njihova koalicija i izbjegavanje izbora izopačenje demokracije.