Srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu MVEP-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH objavilo je da je pozvana veleposlanica Republike Srbije u Zagrebu kako bi se srbijanskoj strani izrazio prosvjed zbog pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku u ranim jutarnjim satima 7. rujna.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Hrvatska strana je osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Republiku Hrvatsku bez znanja i suglasnosti hrvatskih vlasti te bez poštivanja propisanog postupka najave. Iako je srbijanska veleposlanica odbila primiti prosvjednu notu, Ministarstvo je izrazilo prosvjed. Navedeni događaj ocijenilo je provokacijom s ciljem izazivanja incidenta te najoštrije osudilo činjenicu što su u organizaciju događaja bile uključene službene institucije Republike Srbije.

Hrvatska strana je istaknula da ovaj pokušaj provokacije, kao i reakcije srbijanskog političkog vodstva koje su uslijedile, smatra nastavkom neprimjerenog postupanja i već dulje vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske, susjedne države i članice NATO-a i EU.  Ovo je još jedna potvrda kako Srbija nije spremna suočiti se s vlastitom prošlošću i odgovornošću za ratove 90-ih godina, navodi se među ostalim u priopćenju MVEP-a.

Ministar branitelja Tomo Medved i predsjedničin savjetnik Ante Deur komentirali su na obilježavanju 26. godišnjica vojno-redarstvene operacije Medački džep izjave srbijanske premijerke Ane Brnabić, koja tvrdi da je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti i da je slanje vojnika u odorama na obilježavanje jasenovačkih srpskih žrtava legitimno.

Medved je rekao da je Srbija ta koja stalno pokušava  revidirati povijest te kako je pokušaj ulaska 11 pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku ružna provokacija na koju su hrvatske službe dobro reagirale.