Što s novcem mirovinskih fondova?

Otkada državne obveznice mnogih zemalja, pa tako i Hrvatske, imaju sve niže prinose, laknulo je ministru financija, ali ne i domaćim mirovinskim fondovima. Glavno je pitanje - kako osigurati zadovoljavajuću, a sigurnu zaradu za buduće umirovljenike. Dok čekaju nove privatizacijske prilike za ulaganja u državne tvrtke, Vlada najavljuje nove infrastrukturne projekte kako bi novac mirovinskih fondova - ostao u Hrvatskoj.

U obveznim mirovinskim fondovima trenutačno je oko 107 milijardi kuna ukupne imovine. Vlada očekuje da se dio novca usmjerava i u nove projekte.

- Stoga je potrebno što prije mijenjati ulagačke strategije, na čemu ćemo mi kao Vlada inzistirati, tu prije svega mislim na veće uključivanje fondova na ulaganja u infrastrukturne projekte, kapitalne investicije, ekonomiziranje držvne imovine, industrijsku proizvodnju, energetiku i turizam no i startupe, ističe ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

I mirovinski fondovi željno iščekuju nove projekte, jer imaju premalo prilika za ulaganje.

- To su i neke naše želje jer u suprotnom taj novac će neminovno morati odlaziti prema inozemstvu, obzirom da u Republici Hrvatskoj nema toliko puno prilika za toliku količinu novca, ističe član Uprave AZ-a Mario Staroselčić.

U Hrvatskoj već postoji cijeli niz tvrtki u koje bi mogli ulagati, kaže ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

- Od Podravke, Atlantica, Končara i tome slično. Danas imate u ministarstvu gospodarstva listu 50-tak kvalitetnih investitora, imate jednog Rimca koji traži 100 milijuna eura.

No mirovinski fondovi mogu ulagati samo u tvrtke čije su dionice izlistane na burzi.

Mirovinski fondovi i dalje čekaju privatizaciju državnih tvrtki.

Iznimno je važna sigurnost ulaganja, podsjećaju u Hanfi.

- S novcem hrvatskih građana se nije za igrati i taj novac mora uvijek imat sigurno utočište, dakle daljnja ulaganja u obveznice će sigurno i dalje biti, ali ono što će se dogoditi je da će s današnje razine od 70 posto ići naniže, ističe predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Naći ravnotežu između zadovoljavajućih prinosa i sigurnosti ulaganja, čini se, nikada nije bilo teže.