Plenković se sastao s veleposlanicima EU-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na radnom sastanku s veleposlanicima zemalja članica Europske unije.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Glavne teme razgovora bili su prioriteti hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020.

Nakon sastanka s veleposlanicima EU-a premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima.

- Imali smo redoviti sastanak koji se održava jednom u šest mjeseci. Raspravili smo aktivnosti finskog predsjedništva, planove i prioritete hrvatskog predsjedništva. Razgovarali smo o aktualnim temama, pregovorima oko višegodišnjem financijskom okviru, uspostavljanju nove Komisije, brexitu...Govorili smo i o stanju u zemljama jugoistoka Europe. Ja sam predstavio sve ono što je za nas važno tijekom našeg predsjedanja od siječnja.Što se tiče brexita, to bi mogao biti problem tijekom hrvatskog predsjedanja.

- Baš sam rekao veleposlanicima, vjerojatno nitko nikada nije mogao predvidjeti da će tako velika zemlja, toliko utjecajna zemlja da će se već tri godine baviti sama sa sobom. To je po meni ogromna greška tadašnjeg premijera Davida Camerona. To je bio totalno nepotreban referendum. Doveli su milijune Britanaca u zabludu. To je sve skupa jako loše, gotovo groteskna situacija, rekao je Plenković u izjavi novinarima pred Esplanadom te potom poručio.

- Vidimo se mi u 12.30, imat ćemo drugih vijesti. Zanimljivih.

Inače Plenković se sastaje s izabranom glavnom tajnicom Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić u 12 sati, a  uoči njezinog stupanja na dužnost. Nakon sastanka Plenković će održati i konferenciju za medije.