Šuica potpredsjednica za demografiju i demokraciju EK

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Prije svega velika mi je čast što smo dobili potpredsjedničko mjesto, jer Hrvatska je ipak najmlađa zemlja članica EU i to je veliko priznanje našoj hrvatskoj politici, ali i našem premijeru koji je bio jedan od glavnih pregovarača i koji je sigurno puno utjecao na mogućnost dobivanja ovog resora, rekla je Dubravka Šuica za HRT.

Što se tiče samog resora demokracija i demografija Šuica navodi kako on uključuje bavljenje i tim temama, ali pod tim se krije, kaže, budućnost Europe, organizacija konferencije o budućnosti Europe, rasprava s građanima, približavanje EU i europskih ideja građanima, slušanje građana kroz dijaloge koje su do sada već imali razni povjerenci, ali na neki način, ističe, slušati što građani hoće.

- Jer se osjeća da su ponekad građani udaljeni od Europske unije i to će mi biti jedan veliki zadatak. Ono što se od mene očekuje kao što mi je u pismu i naznačila sama predsjednica Ursula von der Leyen jest da trebam biti najizraženija u srednjoj i istočnoj Europi, gdje su ponekad te vrijednosti poljuljane, izjavila je Šuica.

- Kad se radi o samoj demografiji, budući da imamo problema i mi u Hrvatskoj, ali i ostale zemlje EU, želimo ući u bit problema, pokušati vidjeti zašto dolazi do "brain draina", zašto mladi ljudi odlaze i pokušati horizntalno taj problem rješavati. Znači posao će mi biti raditi sa svim povjerenicima, sa svim upravama Europske komisije i u početku najprije snimiti stanje i nakon toga djelovati, objasnila je Šuica.

Predsjednica Grabar-Kitarović čestitala Šuici na dobivenom resoru

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u objavi na Twitteru čestitala je Dubravki Šuici na izboru za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju i što na tim temama "pridonosi ugledu Hrvatske u EU".

"Demografiju sam isticala kao pitanje svih pitanja. To je izazov za Hrvatsku, ali i Europu. Država je suverena onoliko koliko je u stanju štititi vitalne državne i nacionalne interese poput očuvanja vlastitog stanovništva i ljudskog potencijala bez kojega nema budućnosti", tvitala je hrvatska predsjednica sa službenog Twitter profila nakon što je objavljen sastav nove Europske komisije u kojoj će hrvatska predstavnica Dubravka Šuica obnašati dužnost potpredsjednice za demokraciju i demografiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da je "veseli što upravo na ovim temama hrvatska predstavnica, samim time i Hrvatska, ostaje vidljivom na europskoj sceni i pridonosi ugledu naše države u EU".
Hrvatska povjerenica Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica "Gimnazije Dubrovnik".

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Von der Leyen: Šuica zadužena za konferenciju o budućnosti Europe

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izjavila je u utorak da će Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakvu EU žele njezini građani.

Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivane europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

- Ona će u ime EK biti zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. To je veliki, vitalan proces za našu demokraciju. Ona će tijesno surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem EU-a. Jako je važno provesti taj program u sljedeće dvije i pol godine, rekla je von der Leyen.

Govoreći o Šuičinom resoru, dodala je kako je riječ o "fantastičnom" području koje uključuje usklađivanje rada i obitelji te starenje radne snage.

SASTAV NOVE EUROPSKE KOMISIJE: 

Izvršni potpredsjednici: Nizozemac Frans Timmermans - izvršni potpredsjednik za ekološka pitanja; Dankinja Margrethe Vestager - izvršna potpredsjednica za digitalna pitanja te tržišno natjecanje i Latvijac Valdis Dombrovskis - izvršni potpredsjednik za ekonomska pitanja.

Potpredsjednici Komisije: Hrvatica Dubravka Šuica - potpredsjednica i povjerenica za demografiju i demokraciju; Španjolac Josep Borrel - potpredsjednik i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku; Slovak Maroš Šefčovič - potpredsjednik i povjerenik za međuinstitucionalne odnose;
Čehinja Vera Jourova - potpredsjednica i povjerenica za vrijednosti i transparentnost i Grk Margiritis Schinas - potpredsjednik i povjerenik za zaštitu europskog načina života, što uključuje i pitanje migracija.

Ostali povjerenici: Mađar Laszlo Troscanyi - povjerenik za proširenje i susjedstvo; Francuskinja Sylvie Goularad - povjerenica za unutarnje tržište;
Talijan Paolo Gentiloni - povjerenik za ekonomske poslove; Irac Phil Hogan - povjerenik za trgovinu; Austrijanac Johannes Hahn - povjerenik za proračun;
Belgijanac Didier Reynders - povjerenik za pravosuđe; Bugarka Marija Gabriel - povjerenica za inovacije i mlade; Cipranka Stella Kyriakides - povjerenica za zdravstvo; Estonka Kadri Simson - povjerenica za energiju; Finkinja Jutta Urpilainen - povjerenica za međunarodna partnerstva; Litvanac  Virginijus Sinkievicius - povjerenik za okoliš i oceane; Luksemburžanin Nicolas Schmit - povjerenik za rad; Poljak Janusz Wojciechowski - povjerenik za poljoprivredu;
Rumunjka Rovana Plumb - povjerenica za promet; Portugalka Elisa Ferreira - povjerenica za koheziju i reforme; Slovenac Janez Lenarčič - povjerenik za upravljanje krizama i Šveđanka Ylva  Johansson - povjerenica za unutarnje poslove.