Ugovor Hrvatske i Izraela na području javne sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak je u Tel Avivu potpisao sporazum o suradnji na području javne sigurnosti s izraelskim ministrom javne sigurnosti i strateških poslova Gilardom Erdanom.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
- Sretan što smo se sastali i potpisali novi radni sporazum između Hrvatske i Izraela koji će unaprijediti javnu i osobnu sigurnost naših građana, kazao je Gilard Erdan u izjavi Hini.

Čestitajući Davoru Božinoviću na potpisivanju sporazuma izraelski ministar je dodao kako očekuje da će uskoro posjetiti Hrvatsku.

Božinović je objasnio da je riječ o sporazumu kojim je proširena i produbljena suradnja između sigurnosnih agencija, prije svega ministarstava unutarnjih poslova u području kibernetičke sigurnosti te području razmjene časnika i eksperata.

- Siguran sam da smo ovim otvorili jedno novo poglavlje u suradnji ministarstava unutarnjih poslova Izraela i Hrvatske, kazao je Božinović.

Sporazumom su uređena pitanja mjerodavnih tijela, dodatnih područja i oblika suradnje u javnoj sigurnosti i borbi protiv kriminala, kibernetičkog kriminaliteta, zaštite svjedoka, razmjene informacija i osobnih podataka.

Tijekom posjeta Izraelu Božinović je u utorak otvorio konferenciju

Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma (ICT) te potpisao sporazum s čelnikom ICT-a Boazom Ganorom koji će, među ostalim, hrvatskim policajcima omogućiti sudjelovanje u inovativnim programima obuke i izobrazbe iz područja domovinske sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Očekuje ga i susret s ministrom regionalne suradnje Tzahijem Hanegbijem.