Francuska najizgledniji kandidat za poziciju europskog financijskog središta nakon brexita

Francuska će nakon brexita vjerojatno od Britanije preuzeti ključnu poziciju na području financijskih usluga u Europskoj uniji, zbog čega bi gospodarstvo Unije moglo postati još više ovisno o teškoćama pogođenim bankama u eurozoni, objavio je u utorak think thank New Financial.

Brexit će najvjerojatnije rezultirati promjenom smjera politike EU-a o tržištima kapitala, predviđaju u New Financialu, upozoravajući da će EU izgubiti većinu stručnog znanja o tržištima i regulativi koje se desetljećima stjecalo u Velikoj Britaniji.

Pritom će se i nakon brexita glavnina aktivnosti tržišta kapitala u EU odvijati u Velikoj Britaniji, posebice u sektorima poput trgovanja i upravljanja imovinom, što znači da neće biti bazirane u bloku, predviđaju oni.

Prema New Financialu, Britanija trenutno čini gotovo trećinu svih aktivnosti tržišta kapitala u EU - više nego Francuska i Njemačka zajedno.

Gubitak Britanije znači da će udjel EU-a na globalnom tržištu kapitala pasti sa 21 na 14 posto, odnosno na trećinu američkog ili na razinu kineskog udjela.

- Ukratko tržišta kapitala u EU bit će značajno manja i slabije razvijena nego što su danas, a gospodarstvo EU-a bit će još više ovisno o posrnulom bankarskom sektoru nego što je danas slučaj, navodi se u izvješću.

Tržišta kapitala, poput sredstava namaknutih putem izdavanja dionica i obveznica, umanjuju ovisnost gospodarstava o kreditima banaka, podsjeća Reuters.

Odlazak Britanije iz EU-a za taj će blok značiti gubitak najvećeg financijskog središta, iako je više od 300 upravitelja imovinom, platformi za trgovinu, banaka i osiguravatelja koji posluju u Britaniji već otvorilo baze u EU-u kako bi se lakše nosili s posljedicama svim mogućih raspleta brexita.

Francuska i Njemačka imat će duopol u 21 od 24 aktivnosti, poput trgovanja izvedenicama, bankarstva, poduzetničkog kapitala i trgovanja valutama, pri čemu će Francuska biti najveće tržište u mnogim najvažnijim segmentima, predviđaju u New Financialu.

Unija u kojoj je Francuska najveće tržište vjerojatno će izgledati sasvim drugačije od one u kojoj je najveće tržište bila Velika Britanija, naglašavaju autori izvješća.

EU je usvojio nekoliko zakona o stvaranju unije tržišta kapitala kako bi potaknuo kompanije da više novca pribavljaju izdanjem dionica ili obveznica i time smanje ovisnost o bankama.