Kim nadgledao testiranje "supervelikog" raketnog bacača

Sjevernokorejski vođa Kim Jon-un osobno je nadgledao pokusno ispaljivanje iz "supervelikog" višecjevnog raketnog bacača, objavili su državni mediji u srijedu.

Kim je dao smjernice za pokusno ispaljivanje iz supervelikog višecjevnog raketnog bacača u utorak, objavila je državna sjevernokorejska novinska agencija KCNA. Izvest će se dva kruga pokusnog ispaljivanja, dodaje agencija.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak ujutro dva projektila kratkog dometa u more, izvijestili su južnokorejski mediji. Projektili su ispaljeni prema Japanskome moru iz pokrajine Južni Pjongang, objavila je novinska agencija Yonhap navodeći južnokorejsko zapovjedništvo združenih snaga (JCS).

Zapovjedništvo dodaje da su oba projektila letjela oko 330 kilometara. Pokusno ispaljivanje provedeno je samo nekoliko sati nakon što je Sjeverna Koreja rekla da je spremna na nove pregovore sa SAD-om o svojem programu nuklearnog oružja.

Oni su na mrtvoj točki od veljače, kada se Donald Trump i Kim Jong-un nisu uspjeli dogovoriti o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja jedan je od razloga zašto je američki predsjednik Donald Trump u utorak otpustio svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Američki su dužnosnici rekli da je Bolton odgovoran za neuspjeh pregovora s Kim Jong-unom u Hanoiju u veljači, preporučujući popis beskompromisno čvrstih zahtjeva koje je Kim odbio.

Bolton, treći savjetnik za nacionalnu sigurnost otkako je Trump ušao u Bijelu kuću i vodeći "jastreb" u njegovoj administraciji, tražio je od predsjednika oštriji stav prema brojnim državama, poput Sjeverne Koreje.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!