"Bandićeva kandidatura najviše bi naštetila Grabar-Kitarović"

Što su potencijalni predsjednički kandidati do sada pokazali u načinu prezentacije prema građanima? Kako na sve utječu moderne platforme komuniciranja poput Facebooka na kojem se svako malo netko od njih oglasi?
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
O ovim temama bilo je govora u emisiji "Studio 4" s komunikacijskim stručnjakom Željkom Rihom.

Riha je rekao kako je Milorad Pupovac na konferenciji za novinare pokazao kako je dobar retoričar i komunikator i usudio se odgovoriti na sva, pa i neugodna, novinarska pitanja, a koliko su njegove poruke bile jasne ili ne, to je bilo posve u njegovom stilu, istaknuo je.

- Iskoristio je medijski prostor da iznese svoje stavove, ali ništa konkretno nije rekao. Sve je i dalje ostalo visiti u zraku. Odlično se nosio s neugodnim pitanjima, a to je bit političkog djelovanja, rekao je i dodao kako su novinari ostali više isprovocirani ne dobivši odgovore na svoja pitanja, istaknuo je.

Što se tiče kampanje za predsjedničke izbore, rekao je kako smatra da najzanimljivije tek dolazi.

- Kolindu Grabar-Kitarović svi percipiraju kao predsjednicu i ona koristi kompletnu snagu svog ureda. Kada bi se ona spustila na razinu kandidata percepcija nje bi bila drugačija, rekao je.

Istaknuo je kako je Miroslav Škoro imao zanimljiv start kampanje. Iskoristio je YouTube kao kanal i vrlo je jasno, za razliku od nekih drugih kandidata, iznio 5 točaka svog plana. Neke od tih točaka su dovele do negodovanja javnosti.

- On je izvukao pitanje, treba li predsjednik imati veće ovlasti, koje se provlačilo kroz sve dosadašnje kampanje, rekao je Riha.

- Zoran Milanović je imao ishitren start kampanje. Na svojoj konferenciji za novinare nije odgovorio na pitanja, već je samo ostavio poruku "Predsjednik s karakterom", rekao je i dodao kako je Milanoviću najbolji dio kampanje bilo gostovanje na HRT-u u emisiji "Nedjeljom u 2" gdje je imao priliku komunicirati prema javnosti o nekim svojim stavovima, ali mi ni dalje ne znamo njegov program.

- Jedino što znamo je to da je on potpuna suprotnost Miroslavu Škori. On želi predsjednika s manje ovlasti, ali što on drugo misli mi još uvijek ne znamo, naglasio je Riha.

Što se tiče Milana Bandića, njegova je pozicija čvrsta i ima veliki utjecaj u vladajućoj koaliciji, a s druge strane drži poziciju gradonačelnika koja je snažnija od pozicije predsjednika države.

- Na prošlim izborima za predsjednika nije dobro prošao, na izborima za EU parlament njegova lista također nije dobro prošla i mi ne znamo kako on trenutno stoji na nacionalnoj razini. Smatram da će, ako se kandidira, najviše štetiti Kolindi Grabar-Kitarović i HDZ-u, zato što se njihovo izborno tijelo preklapa, istaknuo je Riha.

Riha je rekao kako će se cijela ova kampanja svesti na tri top kandidata. Hrvatska je podijeljena na ljevicu i desnicu, desnica je polarizirana s Kolindom Grabar-Kitarević i Miroslavom Škorom, dok na ljevici ostaje samo Zoran Milanović.