HAKOM: Dodjela sredstava za besplatni Wi-Fi

Europska komisija najavila je da će 19. rujna objaviti treći poziv za dodjelu vaučera iz inicijative WiFi4EU, u sklopu kojeg planira dodijeliti 26,7 milijuna eura gradovima i općinama, koji se za to mogu prijaviti do 20. rujna, ali samo oni koji to do sada nisu osvojili, prenose u srijedu iz HAKOM-a.

Iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) napominju da je riječ o trećem krugu krugu dodjele bespovratnih sredstava iz WiFi4EU inicijative, koje Europska komisija objavljuje s ciljem postavljanje besplatnih Wi-Fi mreža u javnim prostorima i na javnim mjestima, radi lakše dostupnosti interneta.

U dosadašnja dva kruga bilo je važno javiti se što prije. Ove godine rok je od 19. rujna u 13 sati, kada se planira objava poziva, pa do 20. rujna 2019. do 17 sati, navode iz HAKOM-a.

- Zemljama članicama EU-a za to je ukupno dostupno 26,7 milijuna eura, koji će biti raspodijeljeni kroz 1.780 europskim gradovima i općinama po metodi prvenstava prijave i onima koji u prva dva kruga nisu dobili te vaučere, ističu iz HAKOM-a, dodajući da je za svaku zemlju osigurano minimalno 15 vaučera, dok ih je maksimalno moguće osvojiti 142.

Kako bi se mogli prijaviti za vaučer vrijedan 15 tisuća eura, HAKOM savjetuje gradovima i općinama da se prije objave poziva registriraju na portalu WIFi4EU. Podsjećaju da je prvi WiFi4EU poziv u studenom 2018. bio izuzetno uspješan - prijavilo se više od 13 tisuća općina iz cijele Europe, a dodijeljeno je 2.800 vaučera.

U drugom pozivu, u travnju 2019. bilo je 10 tisuća prijava za 3.400 vaučera, a čak 98 posto prijava stiglo je u prvih 60 sekundi od pokretanja poziva.

- Hrvatska je sa 366 osvojenih vaučera, odnosno gotovo 5,5 milijuna eura u prva dva poziva, u samom vrhu EU-a, iznose iz HAKOM-a, vjerujući da će gradovi i općine biti spremne za prijavu i na treći krug tog poziva.