HNS zadovoljan jer je počela reforma, SDP traži da se istraži prikupljanje participacija u školama

Predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak poručio je u srijedu da se prosvjetnim radnicima moraju povisiti primanja i izrazio zadovoljstvo jer je s početkom nove školske godine pokrenuta i kurikularna reforma.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Tomislav Stojak na konferenciji za novinare rekao je da je HNS ponosan jer je dao političku potporu stručnim ljudima koji su radili na promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu.

- Uvijek smo govorili kako struka mora doći na prvo mjesto, a stručne ljude treba pustiti da rade svoj posao bez uplitanja politike. Školom za život, kojom je obuhvaćeno 150 000 učenika, pokazali smo da rezultati neće izostati kada pustite struku da radi svoj posao, kazao je.

Stojak se osvrnuo na proračunska izdvajanja za obrazovanje istaknuvši da u Zagrebu 1,5 milijardi kuna prolazi kroz Gradski ured za odgoj i obrazovanje.

- Pitanje je dijeli li se taj novac svrsishodno i je li dobro raspoređen, svjedoci smo toga da roditelji moraju plaćati participaciju u pojedinim školama, što se ne bi smjelo događati, ustvrdio je.

Zagrebački SDP traži izvještaj o opravdanosti prikupljanja participacija u školama

Klub zastupnika SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu je poručio kako od gradonačelnika Milana Bandića traže podnošenje izvještaja u roku 30 dana o opravdanosti prikupljanja participacija u zagrebačkim školama.

Gradski ured za obrazovanje odobrio je zahtjeve ravnatelja za prikupljanje participacija od učenika u nekim školama za normalno funkcioniranje škola i obrazovnog procesa.

- Tražimo od gradonačelnika da podnese izvještaj u roku 30 dana o opravdanosti prikupljanja participacija, zašto treba prikupljati novac od samih učenika za normalno funkcioniranje škola, kazao je SDP-ov gradski zastupnik Matej Mišić.

Ako za prikupljanje participacija nema razloga, Bandić ili Gradski ured za obrazovanje trebali bi povući suglasnost koju su dali ravnateljima škola. Zagreb ima proračun od 10 milijardi kuna, pa se sigurno može pronaći iznos od 10 milijuna kuna za troškove škola, kaže Mišić dodajući kako je za SDP prikupljanje participacija apsolutno neprihvatljivo.

Predsjednik kluba SDP-a u Gradskoj skupštini Zvane Brumnić osvrnuo se na troškove propalog projekta "Zagreb na Savi", koji je porezne obveznike stajao 11 milijuna kuna.

- Vidite na koji način Grad troši svoja sredstva, a onda od građana putem 'poštenih' poreza naplaćuje ta ista sredstva. U tome nema ničeg pametnog, logičnog, a najmanje poštenog, kaže Brumnić.

Podsjetio je da Grad uprihodi od poreza na motorna vozila 400-tinjak milijuna kuna, a pitanje je što napravi s tim novcima. To građani prepoznaju svaki dan kada odlaze na posao, poručio je Brumnić.