Prosvjedi zdravstvenih djelatnika u Zadru i Osijeku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako je na sjednici užeg kabineta Vlade izložio zahtjeve sindikata o povećanju plaća, za što postoji razumijevanje te da bi prosječno povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima od 7 posto trebalo biti od 1. rujna ove godine.Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Na sjednici užeg kabineta prezentirao sam zahtjeve sindikata. Vlada ima puno razumijevanje. Za dogovor su naravno, potrebne dvije stane tako da ćemo u tom duhu nastaviti razgovore sa sindikatima u petak, rekao je ministar Milan Kujundžić ispred Banskih dvora.

Kujundžić: Vlada ima razumijevanja za povećanje plaća, od 1. rujna

O predloženom povećanju trebaju se izjasniti i tijela sindikata, a Kujundžić vjeruje da će se postići dogovor. Kujundžić je ranije, uoči sjednice užeg kabineta vlade, izjavio kako u kolektivnom ugovoru za zdravstvo nema uravnilovke te će u sklopu prosječnog 7-postotnog povećanja plaća neki zaposlenici dobiti dva posto, a neki primjerice 11 posto, što ovisi o složenosti posla, odgovornosti te riziku izloženosti infekcijama i zračenju.

Prosvjed pred zadarskom bolnicom podržali branitelji

Zdravstveni djelatnici i danas su u nekim bolnicama nastavili s mirnim provjedima iščekujući konačnu odluku o prihvaćanju njihovih zahtjeva za povećanjem plaća. Pred zadarskom bolnicom okupili su se predstavnici svih zaposlenika. Dostojanstveni uvjeti i adekvatna plaća, tvrde i zadarski zdravstveni djelatnici, jedino je što traže. Njihov mirni prosvjed podržale su i zadarske braniteljske udruge.

Prosvjed pred osječkim KBC-om

Iz Osijeka su poručili su kako su unatoč težini i zahtjevima posla u sustavu zdravstva zdravstveni djelatnici godinama zapostavljani. Pacijenata je sve više, dijagnostika sve zahtjevnija, plaće godinama stagniraju, a mnogi odlaze u inozemstvo. Među zahtjevima sindikalnih predstavnika jest vrednovanje i plaćanje njihove fakultetski stečene diplome i magisterija te plaćanje prekovremenih sati i zapošljavanje još ljudi.