Panika zbog smrti pasa u Norveškoj ne prestaje

Panika zbog smrti pasa u Norveškoj ne prestaje. Tamošnji veterinarski institut i Norveška agencija za sigurnost hrane i dalje pokušavaju pronaći uzrok bolesti od koje je dosad uginulo već 25 pasa.

Podsjetimo, slučajevi da psi imaju krv u stolici i povraćaju krv najprije su registrirani na području Osla. Zatim su se pojavili na sjeveru Trøndelaga i na istoku u Hedmarku, a veći broj ih je izašao na vidjelo u Rogalandu i Aurlandu u zapadnoj Norveškoj.

Nije potvrđeno da su svi uginuli od iste bolesti, ali se čini da su simptomi usporedivi. Izvješća o bolesnim i uginulim psima stižu svakodnevno.

Još nema zaključka o tome što uzrokuje bolest, a simptomi su, kao što je detektirano i prošli tjedan, teška dijarea s krvlju, stanje za koje je rečeno da brzo eskalira. Neki psi povraćaju, ali ne svi.

Norveški veterinarski institut i Norveška agencija za sigurnost hrane obavili su obdukcije 10 pasa. Nakon šest provedenih obdukcija i pretraga na jednom preživjelom psu ustanovljena je prisutnost bakterije Providencia alcalifaciens. Obdukcije i druge ptretrage se nastavljaju.

Vlasnicima se savjetuje izbjegavanje kontakta između pasa, u slučaju da je bolest zarazna. Odbor norveškog kinološkog kluba (NKK) odlučio je da se sva natjecanja u kojima sudjeluju psi u Norveškoj otkazuju do 16. rujna. Odbor je također odlučio da NKK do daljnjeg neće slati nacionalne momčadi na FCI prvenstvo, a preporuka odbora je i da njihovi članovi ne prisustvuju službenim aktivnostima u inozemstvu.