Trump odgodio povećanje dijela carina Kini "u znak dobre volje"

Donald Trump u srijedu je objavio da će do 15. listopada odgoditi povećanje carina na robu vrijednu 250 milijardi dolara koju uvozi iz Kine "kao znak dobre volje" dok se početkom listopada nastavljaju američko-kineski trgovinski pregovori.Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Na zahtjev potpredsjednika kineske vlade Liu Hea i zbog proslave 70. obljetnice Narodne Republike Kine koja se održava 1. listopada, dogovorili smo se, kao znak dobre volje, da ćemo povećanje carina na robu vrijednu 250 milijardi dolara (25 do 30 posto) pomaknuti s 1. na 15. listopada, objavio je na Twitteru republikanski predsjednik.
U nastojanju da smanji utjecaj trgovinskog rata na svoje gospodarstvo Kina je prije toga objavila da ukida dodatnu carinu na 16 vrsta proizvoda koje uvozi iz Sjedinjenih Država.

Dvije velesile od ožujka 2018. vode nemilosrdan trgovinski rat u kojemu si međusobno uvode carine na bilateralnu razmjenu vrijednu stotine milijardi dolara.

Kina i SAD složili su se da početkom listopada u Washingtonu održe trgovinske pregovore na visokoj razini, objavilo je prošli tjedan kinesko ministarstvo trgovine.

- Obje strane spremne su zajedno raditi i poduzeti praktične mjere kako bi stvorile povoljne uvjete za konzultacije, stoji u priopćenju kineskog ministarstva trgovine.

Timovi dviju strana prvo će razgovarati sredinom rujna prije nego što se početkom listopada održe pregovori na visokoj razini.

Svijet pomno prati razvoj događaja zbog bojazni da bi eskalacija trgovinskog rata između Kine i SAD-a mogla izazvati globalnu ekonomsku krizu.