"Yellowhammer" - dokument o rizicima izlaska Britanije iz EU-a

Britanski parlament prije jučerašnjeg početka vlastite suspenzije "prisilio" je vladu premijera Borisa Johnsona da objavi dokument koji je dosad tretiran kao služben i osjetljiv, ali ne i tajni. U dokumentu naziva "Yellowhammer" pobrojeni su svi rizici napuštanja Europske unije bez sporazuma.Britanci bi se suočili s manjkom određene svježe hrane, koja bi k tome i poskupjela, uostalom, kao i gorivo, što bi, stoji u dokumentu, "nerazmjerno" utjecalo na one s niskim primanjima. Sve bi, barem u prvih šest mjeseci, jako  poremetilo opskrbu lijekovima i medicinskim potrepštinama, što bi dovelo do prosvjeda i protuprosvjeda diljem Kraljevine. Britanski bi prijevoznici u kamionima čekali više od dva i pol dana na prelazak preko Engleskog kanala s kontinenta na Otok.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U radijskom intervjuu britanski ministar obrane Ben Wallace ustvrdio je kako vlada čini sve da te rizike ublaži. "Yellowhammer", kaže, pokazuje samo ono što bi se moglo dogoditi ako vlada s tim u vezi ne učini ništa.

Britanski bi se zastupnici trebali vratiti u parlament 14. listopada kada će novu sjednicu otvoriti kraljica i predstaviti vladin plan zakonodavnih aktivnosti. Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU-a bi trebalo izaći 31. listopada.