Pogledajte vježbu s helikopterom HGSS-a Gospić

Gospićki gorski spasioci obilježavaju 30 godina rada. Njihova stanica pokriva najveći i najzahtjevniji prostor - Velebit i druge ličke planinske masive. Godišnje imaju do 40 akcija. Svoju su spremnost pokazali vježbom s helikopterskim naletom.

Snažne elise stvaraju silovito strujanje zraka. Vježba gorskih spasilaca oduševila je male Ličane. Svoju nesebičnost i hrabrost demonstriraju akcijama koje nimalo nisu jednostavne.

- 30 do 40 akcija godišnje sad smo na broju dvadeset ovisno o vremenskim nepogodama tad se taj broj najviše povećava ako su poplave ili snježno nevrijeme što je bilo slučaj prošle godine, rekao je Josip Brozičević, pročelnik HGSS-a stanica Gospić.

Pokrivaju najzahtjevniji i najveći prostor u Hrvatskoj, redovito pomlađuju ekipu. Mladim Gospićankama koje se obučavaju za spasioce nimalo nije teško niti im je odricanje kako bi spasile drugoga problem.

- Stanica Gospić je stanica koja ima možda najmlađe članstvo u HGSS-u, rekao je Josip Granić, pročelnik HGSS-a RH.

Zahvaljujući različitim projektima financiranima iz fondova Europske unije HGSS-u će se nabaviti novi sustav veza vrijedan pet milijuna eura, a trebala bi se privesti kraju i nabava 5 helikoptera, vrijednih 40 milijuna eura, za interventne službe.

- Brzo ćemo taj projekt dovršiti i i samim time dobiti odluku o financiranju da bi onda mogli krenuti u proces nabave, pojašnjava Damir Trut, zamjenik ministra unutarnjih poslova.

U spomen na prvog pročelnika i osnivača gospićke stanice HGSS-a Antu Vujnovića na zgradi je otkrivena spomen-ploča.