Tunišani u nedjelju na predsjedničkim izborima

Tunišani su u nedjelju počeli izlaziti na predsjedničke izbore koji se smatraju ključnim za nastavak demokratske tranzicije i rješavanje problema društvenih nemira, ekonomskog usporavanja i napada militanata.

Izbori se održavaju dva mjeseca prije planiranog zbog smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Bedžija Kaida Esebsija, koji je bio faktor stabilnosti u zemlji.

Pravo glasa ima 7,2 milijuna ljudi, ali se očekuje slab odaziv zbog javnog nepovjerenja u politički sustav. Ono se vidi u nizu prosvjeda i štrajkova zadnjih godina, s radnicima iz niza sektora koji traže veće plaće i bolje radne uvjete. Stopa nezaposlenosti iznosi 15,3 posto.

Sjevernoafrička zemlja bori se usporavanjem ekonomije i pod pritiskom je međunarodnih kreditora, naročito MMF-a, da provede drastične reforme kako bi se suzbili fiskalni i trgovinski deficit i inflacija.

Za predsjednika se natječe 26 kandidata, islamista, ljevičara i pobornika starog režima.

Islamistički pokret Enahda, jedna od vodećih stranaka u tuniškom parlamentu, po prvi put ističe svog kandidata - potpredsjednika pokreta, 71-godišnjeg Abdelfataha Morua.

Natječe se i bivši premijer Jusef Šahid, koji je s 43 godine jedan od najmlađih kandidata. Podupire ga stranka Tahja Tunes, koju je sam osnovao prošle godine nakon razlaza s Esebsijem.

Stranka donedavnog predsjednika, Nida Tunes, podržava ministra obrane Abdelkarima Zbidija, iako se on formalno natječe kao neovisni kandidat.
Zbidiju se pripisuje važna uloga u tome što je Tunis ostao stabilan u mjesecima u kojima Esebsi bolovao.

Ugledna kandidatkinja Abir Musi polaže nade u ono što naziva "tihom većinom" koja dijeli njezine antiislamističke poglede. Protivnici je optužuju za lojalnost autokratu Ben Aliju. Ona želi promijeniti ustav kako bi predsjednik dobio veće ovlasti.
Jedan od vodećih kandidata je i bogati poduzetnik i medijski mogul Nabil Karui, koji je prošli mjesec uhićen zbog optužbi o pranju novca i neplaćanju poreza. Iako je u zatvoru, zakon mu ne brani da se natječe na izborima.

Tunis se smatra jedinom uspješnom demokratskom pričom arapskog proljeća 2010. i 2011. godine, pa su postojeći izbori ispit svim kandidatima da uvjere Tunišane da izađu na izbore umjesto na ulice.