Štromar: Subvencije stambenih kredita prava demografska mjera

Dana 10. rujna započeo je još jedan krug predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Prvog dana natječaja 2018. godine predano je 60 zahtjeva, a prvog dana 2017. 900 zahtjeva, a kako je ove godine?

O tome je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

- U četiri dana predano je 900 predano je zahtjeva za subvencioniranje kredita, što ukazuje da će u tri tjedna trajanja natječaja biti više zahtjeva nego lani. Svi koji će podnijeti dobru dokumentaciju dobit će subvencionirane kredite, nema ograničenja, rekao je.

Pojasnio je kako je 2017. godine bio natječaj po principu "najbrži prst" pa je bila bojazan da će se ostati bez subvencioniranja te su mnogi od zainteresiranih odmah prvo jutro predali većinu zahtjeva. No lani je bilo dovoljno sredstava i natječaj je trajao dva tjedna, dok ove godine natječaj traje tri tjedna i to je dovoljno da se prikupi i preda dokumentacija. Također je najavio novi natječaj već u ožujku iduće godine.

Na pitanje što ako neki dokument nije dobar ministar je rekao da se onda dobije dodatni rok od 30 dana za dopunu dokumentacije i ako ona odgovara mlada obitelj dobit će subvencionirani kredit.

Što se tiče ograničenja od 100.000 eura za subvencioniranje odnosno 1500 eura po četvornom metru, a s obzirom na cijenu stanova u Zagrebu ili Dubrovniku gdje je skuplje, ministar Štromar rekao je kako se subvencija odnosi na taj iznos no dodao i da ako je stan ili kuća skuplja da se subvencionira 100.000 eura, a ostala razlika do pune cijene nema subvencije.

- No, već je i subvencija u tome da su banke dale niže kamate nego prošle godine. Kamate su oko 2,5 do 3%, s time da su neke banke klijentima daju manje kamate nego što su rekle na našem natječaju, rekao je Štromar.

- Ovo je i demografska mjera. Vidimo i rezultate. Za svako dijete koje se rodi u obitelji za vrijeme subvencioniranog kredita produljuje se subvencija za dvije gpodine. U prva dva natječaja u ove dvije godine rodilo se već više od 850 djece u tim obiteljima. To znamo jer smo dobili zahtjeve za produljenje subvencioniranja.  Po tome se vidi da je to prava, konkretna demografska  mjera, rekao je Štromar.

Dao je i konkretan primjer mladog bračnog para s jednim dijetetom i ratom kredita 3500 kuna. Doznajte s kojim iznosom sudjeluje država te što ako mladi bračni par dobije još jedno dijete. Više doznajte u razgovoru s ministrom Štromarom.