Berba u punom jeku: grožđa manje, ali vrhunske kvalitete

Petnaestak dana kasnije nego proteklih godina, počela je berba u vinogradima diljem Istre. Vremenski su uvjet idealni, grožđe dobre kvalitete, pa bi vinogradari i vinari mogli imati uspješnu sezonu.

Truleži nema, grožđe je zdravo, a bobice pune sokova i s dovoljno šećera. Za razliku od lanjske godine koja je bila iznimno rodna, ove su godine prinosi manji.

Sa čokota se skidaju prvi grozdovi sivog pinoa. Berba je bijelih sorti tek počela, a zajedno s crnima potrajat će još mjesec dana.



Berba u kutjevačkom vinogorju

Berba ranih sorti grožđa počela je i u kutjevačkom vinogorju. Uskoro kreće i berba graševine.

Zdravi grozdovi obećavaju i zlatnu godinu. Stoga vinarima osmijesi ne silaze s lica. Da se trud u vinogradu isplatio, vidi se već na ranim sortama.

To što su prinosi manji od rekordnih prošlogodišnjih ne zabrinjava. Vina će, kažu svi, biti vrhunska. Kada se nepca zaslade kapljicama iz ovogodišnje berbe, poručuju iz Kutjeva, bit će to još jedna potvrda da turističko tržište treba podržati domaću proizvodnju. Od te sinergije, kažu, i jedni i drugi mogli bi profitirati.



Berba i u vrbničkom polju

I u vrbničkom polju počela je berba grožđa autohtone sorte žlahtine. I ove je godine iznimno je dobar urod, ali ipak   odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna po količini, ova je za 20% slabija. No, unatoč manjoj količini ovo je ipak iznadprosječna godina po urodu.

Krčki vinogradari i vinari zadovoljni su kvalitetom. Pravovremenim tretiranjem vinove loze izbjegnute su bolesti, a rezultat su zdravi i veliki grozdovi. Uz to, vremenske prilike tijekom ljeta bile su odlične, grožđe ima dosta sladora i izvrstan omjer kiselina, a to jamči kvalitetu ovogodišnje žlahtine.

Vrbnički vinogradi koji pokrivaju gotovo 200-tinjak hektara prepuni su berača, uglavnom članova obitelji vinogradara. Uz bok domaćim beračima je i Michael Umballa iz Nigerije.

Cijeli je Vrbnik u znaku berbe, na svakom koraku prikolice pune grožđa koje se odvoze u vinarije na obradu.