Gordanu Duhačeku kazna od 754 kune

Novinar Gordan Duhaček pušten je nakon što je danas završio na ispitivanju u policiji. Proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu zbog vrijeđanja policije, odnosno zbog tvita u kojem je napisao skraćenicu ACAB, kažnjen je novčanom kaznom od 754 kune.

Duhaček je uhićen u 11.30 u zagrebačkoj zračnoj luci te je oko 15 sati priveden prekršajnom sucu zbog remećenja javnog reda i mira. Iz policije su priopćili da je Duhaček priveden zato jer se nije odazvao po ranijem policijskom pozivu. Utvrdili su da na adresi prijavljenog prebivališta ne živi već dulje vrijeme.

Index navodi da je sporna i Duhačekova objava na Txitteru iz kolovoza u kojoj je na uvredljiv način preradio riječi pjesme ''Vila Velebita''. Presuda za satiričnu obradu pjesme Vila Velebita, piše portal - tek će biti donesena. 

- Terete me za jedan tvit na kojem piše ACAB. A druga stvar, tereti me se jer sam iz zezancije satirički objavio verziju Vile Velebita koja se referira na fekalije koje se izlijevaju u Jadran. Tu sam optužen zbog vrijeđanja moralnih osjećaja građana, uvrijedila ih je prerada stare pjesmice koju nitko ne pjeva, kazao je Duhaček.

Božinović:  Duhaček priveden jer se nije odazvao na poziv policije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako Duhaček nije priveden zbog svojih objava na twitteru već zato što se nije odazvao na poziv policije, naglasivši kako tu nema nikakvog zastrašivanja novinara. "Svaki građanin ima obavezu javiti se na poziv policije, tako i on, bez obzira koji posao obavlja, izjavio je Božinović večeras novinarima u Središnjici HDZ-a. Naglasio je da je policija postupala u okviru svojih nadležnosti. Naveo je i da je Duhaček danas bio na Prekršajnom sudu, gdje je za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen krivim a za drugo će biti izrečena konačna odluka u idućih nekoliko dana. Božinović je pojasnio da je Duhaček izveden pred Prekršajni sud jer nema prebivalište u Republici Hrvatskoj.

HND najoštrije osuđuje policijsko postupanje prema Duhačeku

- HND upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje", tvrdi se u priopćenju. Dodaju kako je priveden "okorjeli kriminalac zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu". Duhaček je priveden zbog jednog tweeta iz ljeta 2018. godine u kojem se osvrnuo na postupanje policije u Zadru uz spornu skraćenicu 'ACAB' te zbog prepjeva pjesme 'Vila Velebita', koju je objavio prije nekoliko tjedana, a koja se ne može smatrati ničim drugim nego satirom", navode iz HND-a.

Nekolicina oporbenih političara, među kojima  Anka Mrak - Taritaš, Krešo Beljak,  Bojan Glavašević i Dalija Orešković večeras us na društvenim mrežama osudili postupak policije prema novinaru.