Srcem protiv čelika - oba su pala!

Obljetnica je tzv. Rujanskog rata. Prije 28 godina srpski agresori krenuli su u napad na Šibenik. Nadljudskim naporima, u bezizlaznoj situaciji, hrvatski branitelji uspjeli su obraniti šibenski most, pa onda i grad. Nakon osam dana agresori su bili prisiljeni na povlačenje. Bitka za Šibenik bila je jedna od ključnih za obranu i pobjedu u Domovinskom ratu.

Dana 16. rujna 1991. Šibenik je opkoljen i žestoko napadnut - s kopna, mora i iz zraka. No ustali su branitelji - srcem protiv čelika! S brda Smričnjak grad su branili jednim minobacačem od 60 mm - bez nišanskih sprava. Visoko motivirani branitelji okreću ratnu sreću.

Obadva, obadva! Oba su pala!, poznati je uzvik kada su branitelji srušili dva zrakoplova tadašnje JNA iznad Šibenika. Nedaleko od mjesta gdje je 21. rujna 1991. nastala najslavnija snimka iz Domovinskog rata, u hrvatske su ruke pale tri vojarne pune oružja te je naoružana cijela Dalmacija.

Zasule su agresora potom i granate topničke bitnice na Žirju, predane u tajnosti. Zarobljena su u Šibeniku 34 ratna broda, temelj Hrvatske ratne mornarice. Bitka je to prekretnica u Domovinskom ratu.

Da se tada nisu zaustavili napadi agresora pitanje je kakav bi bio ishod našeg Domovinskog rata jer je Rujanskim ratom spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela.