Tema dana: Počinje nova plenarna sjednica EP

Zastupnici u novom sazivu Europskog parlamenta sjeli su na svoja mjesta u Strasbourgu. Počinje nova plenarna sjednica. Prvi zanimljiv zadatak potvrda članova Europske komisije, nakon ispitivanja pred nadležnim odborima.

Iz Strassbourga su se javili za "Temu dana" dvojica hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu (SDP) i Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ).

Picula je rekao kako će rasprava o predloženim kandidatima za povjerenike nove Komisije, na neki način odrediti politička savezništva te kako ovih dana traju intenzivne pripreme za saslušanja koja bi se trebala dogoditi između 30. rujna i 8. listopada.

- Ono što Europski parlament treba odrediti je struktura. Na koji će način predloženi kandidati za povjerenike i povjerenice biti saslušavani. Već sada se mogu razaznati različiti senzibiliteti, ali postoje i prigovori na samu strukturu Europske komisije koja je doista nešto novo, rekao je i dodao kako neki resori do sada nisu postojali.

Sokol je naglasio kako je EPP najjača politička grupacija u Europskom parlamentu i sukladno tome ima odgovornost da cijeli proces saslušanja bude maksimalno ozbiljan.
- Proces konzultacija traje, rekao je.