Otvoreno: Hrvatski zdravstveni sustav je bolestan

Zaposlene u zdravstvu očekuje 7 posto povišica. To je kap u moru njihovih potreba. Posla je sve više, a sve manje djelatnika. Pada li zbog toga kvaliteta zdravstvene usluge? Administracija buja i opterećuje liječnike. Je li unatoč informatizaciji zdravstveni sustav u kaosu? Plaćamo li premalo za uslugu koju dobivamo? Kako zdravstvo izvući iz financijskih gubitaka.

O ovim temama bilo je govora u emisiji „Otvoreno”, urednika i voditelja Branka Nađvinskog govorili su Milan Kujundžić, ministar zdravstva; Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore; Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata; Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara; Saša Srića, glavni nacionalni koordinator za zdravstvene politike SDP-a i Ivan Kirin, kirurg KBC Rijeka (HDZ).

Ministar Milan Kujunžić je rekao kako su pregovori bili vrlo tvrdi, ali maksimalno korektni i s uvažavanjem. Potreba je sačuvati liječnike i sestre u zdravstvenom sustavu, a s druge strane sačuvati potrebe pacijenata.

- Našli smo se na godišnjoj razini na oko 400 milijuna koji bi išli na povećanje plaća. To je uistinu velika svota, rekao je ministar i istaknuo kako će liječnici i sestre dobiti povećanje plaća.

Anica Prašnjak je rekla kako su parafirali ovaj ugovor o povećanju od 7 posto, ali ga još uvijek nisu potpisali, te da je 7 posto kompromis.

- Naša traženja su bila veća, ali u ovom trenutku to je bio kompromis, rekla je Prašnjak.

Srića je rekao kako ne mogu biti zadovoljni zato što svi koji rade u sustavu ne mogu biti zadovoljni s mrvicama.

- To povećanje znači za medicinsku sestru oko 100 do 150 kuna maksimalno, a za liječnika od 400 d0 450 kuna. Hrvatski zdravstveni sustav je bolestan, rekao je Srića.

Ivan Kirin je naglasio kako se treba biti realan i shvatiti trenutak te da bi liječnicima trebalo dati više, ali nisu samo zdravstevni radnici ti koji bi trebali dobiti više.

- Ovog se trenutka izdvojilo najviše koliko se moglo izdvojiti, rekao je.

Renata Čulinović-Čaić je naglasila kako su liječnici s ovim sporazumom apsolutno nezadovoljni sve dok liječničku struku nitko nije predstavljao u pregovorima za granski kolektivni ugovor.

- Mi nismo mogli steći pravo na pregovaranje i zastupanje svojih interesa, a u ovim pregovorima nisu riješeni prekovremeni sati, rekla je Čulinović-Čaić.

Krešimir Luetić je istaknuo kako specjalizanti imaju manju plaću od prosječne plaće u Zagrebu i to je prvi puta u povijest.

- 803 liječnika je otišlo iz Hrvatske i nije se vratilo, rekao je i naglasio kako su liječnici temeljna profesija koja je nositelj svoje djelatnosti, a koja nema mogućnost pregovaranja o svojim pravima.

Kujundžić je rekao kako većina zdravstvenih radnika svoj posao obavlja iz svoje etičnosti. Milijun sati su ostavili, i oni su im plaćeni skromno ili nikako, rekao je ministar.

Srića je naglasio kako je sustav u kolapsu, te da imamo najbolji tim ljudi u sustavu u kojem funkcioniramo.

- Trebamo ljude dovoljno platiti i dati im adekvatne uvjete rada, istaknuo je.

Prašnjak se pitala koja bi cijena rada bila da su medicinski radnici zadovoljni i istaknula da ne očekuju plaće koje su u Irskoj ili Njemačkoj, ali imaju potrebe imati solidne plaće koje bi ljudima omogućile dostojan život.

Luetić je naglasio kao je hrvatski zdravstveni sustav u infrastrukturnoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi.

Ministar je rekao kako u zadnjih godinu dana postoje prioritetne liste čekanja. Svaka ozbiljna bolest u roku od 7 dana otvara vrata za bilo kojeg liječnika.

Sriča je rekao kako su liste čekanja uveliko produžene.

- U ovome trenutku na listama čekanja je 800 tisuća pacijenata koji, na žalost ne dočekaju svoj red, naglasio je.

Luetić je istaknuo kako Koprivnica više nema urologa, Sisak nema hematologa, Čakovec nema patologa, Slavonski Brod nema citologa i pulmologa i to se sve treba urediti.

- U Hrvatskoj je zdravstvena zaštita nedostupnija nego ikada, rekao je.

Čulinović je istaknula kako će se na pretrage čekati još duže, zato što je liječnika sve manje.