Radin: Koalicija je po prirodi nestabilna, inače bi se zvala stranka

Sabor je počeo s radom burnim aktualnim prijepodnevom koje je uvod u vruću političku jesen. Zašto pljušte optužbe za korupciju i sukob interesa? Što nas čeka u izbornoj kampanji?

U emisiji urednika i voditelja Mislava Togonala gostuju predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Sabina Glasovac, predsjednik Kluba zastupnika Mosta Nikola Grmoja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.Glasovac je govorila o tome jesu li optužbe za korupciju taktika njezine stranke. Rekla je kako SDP već nekoliko mjeseci upozorava, a da je i sama Europska komisija u izvješću upozorila da imamo ozbiljan problem s korupcijom.

- Na začelju smo kolone u EU u borbi s korupcijom. U prilog tome ide i rekonstrukcija Vlade. Premijer je branio Kuščevića i Žalac i na kraju je pod pritiskom javnosti morao prihvatiti činjenicu da su njegovi ministri ozbiljno pod sumnjom na koruptivne radnje i da to ozbiljno baca sjenu na njegovu vladu i posegnuo je tako kako je posegnuo (za rekonstrukcijom), rekla je Glasovac.

Dodala je da su danas na aktualnom satu u Saboru iskoristili priliku da upitaju premijera zašto je smijenio Tolušića, Žalac i Marića i zbog čega opetovano vrši pritisak na povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa postavljajući se u tom slučaju kao "država to sam ja". 

Postoje zakoni u RH, ali ja kao premijer odbijanjem dostavljanja dokumentacije povjerenstvu sam iznad zakona, opisala je Glasovac.

- To je nešto što mi smatramo da je štetno i pogubno za hrvatsko društvo.

Rekla je da se slučaj Saucha ne može uspoređivati s koruptivnim radnjama ministara, sustavnim slučajevima od Sanaderove do Plenkovićeve vlade. 

- Stiče se dojam da imamo koruptivni karakter upravljanja stranke HDZ, toj stranci se sudilo za korupciju, rekla je.

Bačić joj je odgovorio da SDP u nepostojanju bilo kakvih politika i smislenih projekata Vladi želi zalijepiti korupciju.

- Ova Vlada s brojnim reformama potiče gospodarski rast, rast plaća, mirovina, BDP-a, kreditnog rejtinga. Vlada je uspješna. U toj situaciji jedino što ostaje SDP-u je pokušati HDZ-u zalijepiti etiketu koruptivne stranke, rekao je Bačić.

Za Kuščevića je rekao da se vodi istraga za razdoblje prije nego što je postao ministar te dodao da protiv njega nije podignuta optužnice te da bi pričekao stav DORH-a.

Bačić je rekao i da povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa premašuje svoje ovlasti koje su joj zakonom date u nadležnost.

- Predsjednica povjerenstva konkretno u slučaju Andreja Plenkovića, u kojem je već povjerenstvo utvrdilo da se ne radi o sukobu interesa, temeljem njegova zahtjeva, što svaka stranka u postupku koji se vodi po općem upravnom postupku ima pravo zatražiti izuzeće voditelja postupka, u ovom slučaju gospođe Nataše Novaković, od toga stvara aferu i nastavlja taj postupak voditi u medijima umjesto da na povjerenstvo stavi na glasovanje zahtjev stranke je li ona ili nije u potencijalnom sukobu interesa jer je radila u HUP-u čiji je glavni financijer bio Agrokor odnosno Ivica Todorić i da o otme odluku donese povjerenstvo, rekao je Bačić.

- Ali Nataša Novaković od toga stvara aferu, propitkuje brojne institucije u RH. Sada povjerenstvo propitkuje Vladu da pokaže putne račune, na sličnom slučaju upravni sud je već poništio njihovo rješenje oko putnih naloga. Ona opet traži voditi postupak, ne o tome da je pojedini ministar ili predsjednik Vlade u sukobu interesa, nego da je kršio načelo djelovanja. Tvrdimo da to nije stvar zakona povjerenstva sprječavanja sukoba interesa jer je Ustavni sud prije mjesec dana naložio upravnom sudu da se očituje o tome ima li pravo povjerenstvo raditi ovo što radi. A to je da na dužnosnike koji nismo u sukobu interesa kažnjava, a zašto u zakonu ne postoji sankcija, za eventualno kršenje načela obnašanja dužnosti. Zbog toga Plenković, jer smatra da povjerenstvo pokušava premašiti svoje ovlasti, ne šalje te podatke o putnim računima, rekao je Bačić.

Grmoja je ustvrdio kako misli da se svi u studiju barem načelno slažu da je osnovni preduvjet za borbu protiv korupcije transparentnost.

- Ovo vađenje na to ima li povjerenstvo ovlasti pokazuje da te političke volje kod vladajućih nema. Primjerice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne želi dostaviti putne naloge iz Australije, gdje je diplomat Sabljak razotkrio protupravno trošenje novca zbog čega ste ga udaljili iz službe da bi ga sada službenički sud vratio na posao. Zbog toga smo dublje ušli u problematiku i napravili zakon o registru troškova političara. Znate li gospodine Bačiću kako je Vlada odbila taj prijedlog zakona i na što se pozvala? Pozvala se na povjerenstvo i da se preko njega može doći do tih računa i putnih naloga. A upravo ta ista Vlada to ne želi to dostaviti povjerenstvu, rekao je Grmoja.

Dodao je da je potreban jedan takav registar i da ga je podržala oporba.

- Kada taj zakon dođe na dnevni red nadam se da će ga vladajući podržati i da se neće vaditi na to kakve su ovlasti kojeg tijela nego da ćemo na jednom mjestu, po uzoru na Kanadu  i Irsku, imati sve troškove političara. Da se zna gdje je koji ministar bio na ručku, s kojom svrhom, priložen račun, i to ne samo ministri nego i gradonačelnici, načelnici, župani. To je ozbiljan pothvat, rekao je Grmoja.

Batinić je rekao da je HNS u ovoj Vladi i prije pokazao nultu toleranciju prema korupciji.

- Jednako tako svojim primjerom u ovoj Vladi  pokazuje da nitko tko je na javnoj, političkoj funkciji ne može za osobnu korist koristiti tu funkciju. Što se tiče primjera Grmoje, već sam dugo godina gradonačelnik, svaki račun koji ispostaviš moraš dati supotpis na računu i za što je upotrijebljen. Tu ne vidim ništa sporno. Ne mogu se u svemu složiti s kolegicom Glasovac. Kad se pogleda nezadovoljstvo koje je među građanima, očito je ono motivirano nečim drugim. Kad pogledate gospodarski rast, stopu nezaposlenosti, stopu zaposlenosti, novi krug porezne reforme, povećan standard građana mislim da u nekoj mjeri ne treba gledati crno. Svakako još jedanput ponavljam - korupciji veliki minus, ako je ima, ali korupciju treba i dokazati. Ne možemo se složiti u cijelosti i propitivati. Povjerenstvo mora postojati i mora biti neovisno, ali bih upozorio na pravilnik koje je donijelo samo povjerenstvo o izuzeću. Sve piše, vrlo jasno, treba ga samo pročitati i provesti, rekao je Batinić.

Na pitanje kakvo je stanje u koaliciji ida opiše koalicijske sastanke, kako je kad se nađu Kosor i Pupovac govorio je Radin.

- Ovo je peta-šest emisija gdje se propitkuje koje je stanje u koaliciji, koliko će trajati koalicija. Inače u godinama, dosta godinama sam u politici, ne znam koja je to emisija u kojoj se propitkuje koliko će vlada trajati. I to su legitimna pitanja. Ako me pitate kako izgledaju sastanci, oni izgledaju tako da svi kažu svoje mišljenje i na kraju se raziđemo. Kako može funkcionirati koalicija u kojoj su Kosor i Pupovac? Trebali biste njih pitati. Kosor je rekao da neće u takvu koaliciju, onda je išao na predsjedništvo koje mu je reklo da to ne bi bilo inteligentno pa onda su se dogovorili da ostanu u koaliciji, objasnio je Radin.

Odgovorio je i je li  inteligentno usporediti RH s NDH i reći da je RH faktor nestabilnosti u regiji.

- To je jedna tema koja je toliko potrošena i prevladana i svaki se put moramo vratiti što je bio prije. Što je bilo prije takve rečenice je itekako stvar za raspravu. Ako me pitate zbog čega je došlo do takve rečenice ja ću vam reći da ne znam zbog čega, valjda zbog emocija, valjda zbog toga što se tako misli. Ali moramo raspravljati o tome što je bilo prije takve rečenice, prije takve rečenice je bilo pravoga nasilja. Ta rečenica neće dovesti do raspada koalicija. A tko god vam kaže, bez obzira je li to Kosor ili netko drugi, da o takvim stvarima ovisi koalicija onda će vam reći  jednu stvar koja ne odgovara istini. Koalicija ovisi o tome jesu li određeni politički interesi zadovoljeni do trenutka do kada koalicija funkcionira. Koalicija je po prirodi nestabilna jer inače bi se zvala stranka. Koalicija je po prirodi uvijek u iskušenju i mora se raspravljati o tome ima li dovoljno razloga da ostajete u koaliciji ili da idete. Nisam siguran da će ova koalicija ostati do kraja mandata. To ćemo još vidjeti. Imat ćemo još tri-četiri emisije i razgovarat ćemo o tome, rekao je Radin.

Potom je došlo do rasprave između Grmoje i Radina, kada je objašnjavao kako je SDSS strateški partner HDZ-a te da koaliciju veže politički interes.

- Kada prestanemo razmišljati o političkom interesu pojedine političke opcije... rekao je Grmoja, ali mu je Radin upao u riječ rekavši da je politički interes interes građana.

- Politika je služba građanima, rekao je Radin te rekao Grmoji kako je Most dva puta bio u koaliciji s HDZ-om iz političkog interea. I tu je počela rasprava, a spominjale su se riječi recidivizam, nervoza, nezavisni koji petkom dižu ruke i drugo.

Voditelj Togonal je ustvrdio kako bi mu večeras dobro došla dva zaštitara u studiju.Glasovac je rekla da je prirodno i razumljivo da se manjine vežu uz vladajuću koaliciju.

- To je čak i u interesu priadnika nacionalnih manjina u RH. No činjenica je i da ovu Vladu podržavaju i održavaju na životu 10 do 15 zastupnika koji su izdali svoje birače. Koalicija vam ovisi o Bandiću, čovjeku koji se vuče po hrvatski sudovima, rekla je.

- Gospodine Bačiću, apsolutno je nekorektno i netočno kada tvrdite da SDP nema nikakav program i da jedino što možemo optužiti vas za korupciju. Zamislite kakva sramota za državu da ima jednog premijera kojem se sudi za korupciju, a drugog ste dovezli avionom, nije znao hrvatski, a upravljao je Hrvatskom. To je nažalost od vas Hrvatska doživjela, prozvala je Glasovac.

- Kolegica me pokušava što smo radili prije 10 ili 6 godina, a ja bih nju podsjetio što je rekla prije par mjeseci. Izjavila je o svojem predsjedniku stranke "tko ga ne zna, skupo bi ga platio, njegov životni moto je sve za fotelju, fotelju ni za što". Kad nama predbacujete što radimo, ja sam sad vas podsjetio što vi govorite, rekao je Bačić te naveo primjer kako se Vlada preslagivala nedavno i u Italiji, a nije se išlo na izbore.