Štern o udaru na cijene goriva u RH: Ne brinite

Kriza na Arapskom poluotoku utjecat će na cijene nafte na globalnom tržištu nakon napada na saudijske rafinerije. Kada se i u kojoj mjeri očekuje cjenovni udar na našim benzinskim crpkama pitali smo Davora Šterna, energetskog stručnjaka.

- Svijet strahuje od novog rata, Putin nudi oružje

Cijene goriva u Hrvatskoj formiraju se na osnovi cijena na mediteranu te je jasno da razlika u cijeni sirove nafte između Amerike i Europe uvijek postoji, kaže on. To zna varirati od 4 pa do 12 dolara u korist nafte koja je jeftinija u Americi.

- Vidimo već sada da su katastrofične izjave pokazale kako su bile preuranjene. EU je dobro opskrbljena, skladišta su puna i ovdje i u Americi. Postoji mogućnost povećanja proizvodnje u svim zemljama koje se bave proizvodnjom nafte. Sama Saudijska Arabija je objavila da je pokrenula niz offshore bušotina koje su stavljene u mirovanje kako se ne bi povećala količina nafte na tržištu, rekao je Štern i dodao da će, ako se ti napadi ne ponove, brzo doći do smirivanja situacije.

Štern je rekao kako je zadnja ovakva krizna situacija bila kada se Irak počeo povlačiti iz Kuvajta te kada su zapalili naftna polja koja su tjednima gorjela. Sve se brzo stavilo pod kontrolu, osim psihološkog efekta nije se - kaže - dogodilo ništa dramatično.

- Ovaj put se dogodilo nešto posve drugačije. To više nije regularna vojska, već pobunjenici koji napadaju lakim dronovima za upravljanje, rekao je.

Naglasio je kako su rafinerije lako zapaljive i teško obranjive. No, kako kaže, da je drugi problem i taj što je ponovno otet tanker, što je još jedan od vidova pritiska na cijene nafte u svijetu.

Štern je istaknuo kako država ima utjecaj na cijene goriva kroz trošarine. No, kako kaže, i državi treba novaca te dok to ne postane veliki udarac na džep građana, neće intervenirarti.

Istaknuo je kako je Hrvatska, na žalost, izgubila energetsku neovisnost, zapostavljajući istraživanja i proizvodnju nafte i plina, ali kako je još uvijek sigurna zato što ima količine nafte i plina koje su dovoljne za izvanredne situacije.

- Nema mjesta za zabrinutost, zaključio je Štern.