Ekskluzivno za HRT: Pendarovski o ulasku Sjeverne Makedonije u NATO

Sjeverna Makedonija nakon Prespanskog sporazuma i dogovora s Grčkom, u mnogo je boljoj situaciji i sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u. U razgovoru s novinarom HRT-a Goranom Rotimom predsjednik Stevo Pendarovski izrazio je nadu da bi se to moglo ostvariti već u prosincu. 

Donosimo cijeli razgovor:

● Gospodine predsjedniče Pendarovski, hoće li Sjeverna Makedonija postati punopravna članica NATO-a već na sljedećem summitu NATO-a? Odnosno, hoće li sve zemlje stići ratificirati sporazum s vama?

- Da, to je ispravno pitanje - hoće li sve zemlje stići ratificirati Pristupni protokol? Nedostaje nam još sedam ratifikacija. Međutim, Španjolska je problematična stoga jer nema vladu, a parlament u ovom slučaju nije ovlašten da ratificira protokol za pristup nove članice NATO-u. Ako mandatar Sanchez ne uspije u iduća dva-tri tjedna sastaviti vladu, oni će ići na prijevremene izbore u studenom i tako ne mogu tehnički stići do 4. prosinca ratificirati protokol - što bi značilo da ćemo propustiti Londonski summit. A mi jako želimo baš tamo postati punopravnom članicom jer bi tako bila zadovoljena dvostruka simbolika: 70 godina NATO-a, 30. zemlja članica - Republika Sjeverna Makedonija.

● Mislite da će Boris Johnson uspjeti sačuvati većinu u Westminsteru i stići ratificirati Vaš sporazum?

- Uopće nisam siguran da će uspjeti to napraviti, bez da se miješam u unutarnje stvari Velike Britanije. Međutim, dobro je što je u Velikoj Britaniji procedura puno lakša za novu članicu NATO-a. Ondje parlament samo sasluša odgovarajuće izvješće Ministarstva vanjskih poslova i nema potrebe za glasovanjem. To nas spašava.

● Sad kad je ostao samo taj jedan jedini mali korak da bi Makedonija bila punopravna članica - a to su te ratifikacije - je li se odluka o promjeni imena Republika Makedonija u Republika Sjeverna Makedonija pokazala ispravnom?

- Da. Mislim da nije samo da se pokazuje ispravnom u kontekstu integracije u NATO, ja tvrdim, a bio sam jedan od najžešćih zagovornika toga dogovora, da mi i u strateškom i dugoročnom smislu, za 30 ili 50 godina, mi nemamo što izgubiti Prespanskim sporazumom. Tražili smo nekakva jamstva, od međunarodne zajednice dakako. I ta jamstva imamo u Prespanskom dogovoru. Znači, imamo makedonski jezik, nesporno, i imamo makedonski kao pridjev. Mi možemo reći: makedonska književnost, makedonski ajvar... i tako dalje i tako dalje.

● I makedonski narod?

I makedonski narod - da. Makedonci. Znači kad se pita za državljanstvo možemo odgovoriti "makedonsko državljanstvo". Što znači da su pridjevi "makedonski" ili "makedonsko" potpisani i od Grka i ratificirani i u parlamentu u Ateni, te deponirani u UN-u. Budući da je sujamac Prespanskoga dogovora Methew Nimitz kao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a, znači to je međunarodni ugovor s međunarodnim jamstvima. I ima još jedan dodatak u tom ugovoru koji nam puno znači, a taj je da međunarodna oznaka moje zemlje ostaje "MKD" i "MK". Što je važno. Jer nema druge države u svijetu s tim oznakama. 

● Jezik se i dalje zove makedonski, narod se i dalje zove Makedonci?

-
Da, da. Imamo se pravo zvati imenom što jesmo. A to je, prije samo nekoliko godina, bilo nezamislivo da ćemo dogovoriti. Ne na međunarodnoj razini, već da u grčkom parlamentu prođe nešto s ovakvim sadržajem bilo je nepojmljivo.

● Hvala Vam lijepa gospodine predsjedniče.

-
Blagodaram.