Pejčinović Burić preuzela dužnost glavne tajnice VE-a

Dužnost glavne tajnice Vijeća Europe u Strasbourgu službeno je preuzela Marija Pejčinović Burić. To je, inače, najviši položaj u nekoj međunarodnoj organizaciji na koji je ikad izabran jedan hrvatski političar.

- Pejčinović Burić iz Klobuka, preko Pariza do Strasbourga

Pejčinović Burić: Vijeće Europe treba vratiti izvorištima

Vijeće Europe je u teškim vremenima, a tu organizaciju treba vratiti svojim izvorištima, rekla je Marija Pejčinović Burić nakon preuzimanja dužnosti glavne tajnice.

- U 70. godišnjici postojanja Vijeća Europe treba se vratiti u izvorne postavke onoga zašto je takva međunarodna organizacija i osnovana. U njenom članku 1. se govori da se radi na miru i prosperitetu u Europi, a sredstvo da se do toga dođe je dijalog, kazala je Pejčinović Burić u prvom razgovoru za hrvatske medije nakon preuzimanja dužnosti od Norvežanina Thorbjorna Jaglanda.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova u srijedu je prisegnula kao 14. čelnica i druga žena na čelu te međunarodne organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja okuplja 47 država Europe i njezine šire regije.

- Tijekom pet godina svog mandata želim da se vratimo izvorištu i razumijemo zašto nam treba ovakva paneuropska organizacija, poručila je.

Istaknula je kako se Vijeće nalazi u teškom razdoblju jer u Europi ima puno ksenofobije i diskriminacije protiv koje se treba boriti, a kao svoje prioritete u vođenju organizacije izdvojila je poboljšanje dijaloga između tijela, ali i država članica.

- Od prvog ću se dana posvetiti tome da se dijalog pojača i da kroz njega dolazimo do kompromisa. Mislim da je to osnova onoga što Vijeće Europe jest, rekla je.

Naglasila je da će raditi i na vidljivosti organizacije koja je "iznimno važna u vrijeme novih tehnologija", te da ona postane "razumljivija" građanima.

Rekla je i kako je važno postići da poruke Vijeća budu koherentne, jer je dosad bilo slučajeva da su "poruke dolazile s različitih strana, s različitim tonovima", što nije pridonijelo razumijevanju.

VE je međunarodna organizacija osnovana 1949. koja broji 47 država članica - cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza. Hrvatska joj se pridružila 1996.

Vijeće je osnovalo Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, Venecijansku komisiju koja okuplja stručnjake za ustavna pitanja i instituciju povjerenika za ljudska prava.

U Gradskoj vijećnici u Strasbourgu obilježena je i 70-godišnjica osnutka Vijeća Europe. Upravo u gradskoj vijećnici prije 70 godina prvi put su se u razrušenom gradu sastali ministri deset zemlja i utemeljili VE. Danas ta organizacija okuplja 47 država i sjedinjuje 830 milijuna ljudi od Lisabona do Vladivostoka. Marija Pejčinović Burić predstavila se gradskim i lokalnim vlastima i praktički bila domaćica ceremonije, javlja naša novinarka Jasna Paro.
 
- Nakon 70 godina znamo da izazova za ovu organizaciju i dalje ima, nije nestala potreba za većim poštovanjem ljudskih prava. U nekim područjima problemi su postali veći. Ako pogledate zaštitu osobnih podataka, diskriminaciju nekih skupina u društvu, poput Roma, ili zaštitu prava djece, što je itekako važno, za sve se to brine Vijeće Europe. Nova glavna tajnica rekla je da će pratiti sve te potrebe te osigurati da naša organizacija, Vijeće Europe, zadrži svoju važnost, poručio je direktor za komunikacije Vijeća Europe Daniel Holtgen.