Poslodavci: Upitna korist od popuštanja sindikatima

Hrvatska udruga poslodavaca istaknula je kako je upitno koliko je odustajanje od podizanja dobne granice za umirovljenje dugoročno korisno za građane i buduće umirovljenike, dok je za Hrvatsku gospodarsku komoru važan ostanak na poslu do 65. godine i demotiviranje odlaska u prijevremenu mirovinu.

- Prihvaćeni zahtjevi inicijative "67 je previše" - u Vladi kažu novca ima
- Sindikati i dalje traže referendum - oporba se obrušila na Vladu
Sindikat je prikupljanjem potpisa za organizaciju referenduma o dobnoj granici odlaska u mirovinu ostvario za sebe kratkoročnu dobit, ali je vrlo upitno i diskutabilno koliko je odustajanje od podizanje dobne granice dugoročno od koristi za građane i buduće umirovljenike", istaknuli su u HUP-u komentirajući današnju najavu Vlade o prihvaćanju prijedloga inicijative "67 je previše".
- Oni koji inzistiraju na neodrživim rješenjima i nisu spremni za otvoreni dijalog, moraju biti svjesni svoje odgovornosti za budućnost hrvatskih građana i posljedice takvog ponašanja, ističe se u komentaru HUP-a. Poslodavci upozoravaju da je mirovinski sustav u dijelu međugeneracijske solidarnosti suočen s velikim izazovima zbog negativnih demografskih i gospodarskih trendova. Kako bi se osigurala održivost tog sustava, mora se nastaviti konstruktivan i sveobuhvatan dijalog svih sudionika, dodaju.
HGK: Važno je raditi do 65
U Hrvatskoj gospodarskoj komori očekuju da će se odgovarajućim mjerama unaprijediti tržište rada, s posebnim naglaskom na poticanje što ranijeg ulaska mladih u svijet rada i za ostanak na tržištu rada do 65. godine.
Navode da je prosječni životni vijek u Hrvatskoj jedan od najnižih u Europi i njegovo produženje vide kao glavni cilj državne politike.
- Taj se cilj može ostvariti ne samo pomicanjem dobne granice, već prvenstveno u našem slučaju demotiviranjem i smanjivanjem prijevremenog odlaska u mirovinu. Veliki korak naprijed i rješenje većeg dijela trenutnih problema je osigurati ostanak mladih u državi, uz odgovarajući posao, kao i ostanak na poslu do 65. godine", istaknuli su iz HGK.
Vlada je u četvrtak odlučila u cijelosti prihvatiti zahtjeve inicijative "67 je previše" o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju i vraćanju granice za starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina.