Kalmeta je rekao da se osjeća zadovoljan, ali potpuno prazno

Božidar Kalmeta, bivši HDZ-ov ministar, kazao je da se nakon današnje presude osjeća zadovoljno.

- Želim zahvaliti odvjetniku koji je svih ovih godina bio uz mene te svim ljudima koj su me zasutavljali na ulici i davali mi potporu, to mi je davalo snagu da će istina doći na vidjelo i da će presuda biti ovakva, rekao je Kalmeta.

- I prije nego je suđenje počelo rekao sam da, ako je do procesa moralo doći, da sam zadovoljan što je počeo jer na sudu ne vrijede kafanske priče, ćakule, insinuacije, zlonamjerne priče već samo dokazi, činjenice, svjedoci, vještačenja te da se ja toga ne bojim. Suđenje je bilo vrlo intenzivno. Trajalo je skoro svaki tjedan. Mogu reći na kraju da se i potvrdilo da me nitko ne tereti za baš ništa. Znao sam  ja to, ali tko bi meni to vjerovao. Trebalo je kroz sve ovo proći, saslušati desetke svjedoka, pregledati tisuće spisa da bi se to utvrdilo, kazao je Kalmeta.

Potom se obratio novinarima i zahvalio na praćenju za vrijeme suđenja, potom svom odvjetniku i obitelji. 

- Želio bih se zahvaliti i svim ljudima koji su me u Zagrebu i Zadru, ali i bilo gdje u Hrvatskoj, zaustavljali na ulici i davali mi potporu. To mi je davalo snagu i vjeru da će istina doći na vidjelo i presuda ovakva kakva je izrečena.

Odgovarajući na pitanje radi li se o političkom procesu, Kalmeta je rekao da nijednom u sudnici nije spominjao politiku, niti se "vadio na nju".

- To je jednostavno nešto što se dogodilo. A kako i zašto se dogodilo, to je iza mene i ne želim se vraćati, dodaje.

Kazao je i da je svjestan da je ovo prvostupanjska presuda te ne zna hoće li biti žalbe na presudu. Rekao je i da ne osjeća nikakvu odgovornost s obzirom na to da su neki iz procesa osuđeni.

- Ja mogu govoriti o sebi i onome što se meni događalo, a o drugima ne mogu kazati ništa, rekao je. 

Na pitanje kakvi su mu planovi, rekao je da je on u mirovini u koju je otišao zbog ove optužbe. Planira i dalje ostati u mirovini te posvetiti se obitelji.Odvjetnici Vilajtović i Ivančević - nije bilo razloga za optužnicu

Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da od početka postupka govori kako protiv Kalmete nema nikakvih personalnih dokaza te da od 100.000 materijalnih dokaza u spisu ni jedan nije upućivao na Kamletu.
- Zbog toga je, kaže, od Uskoka više puta tražio da odustanu od optužnice. Trebao sam čekati dvije godine, ali sam dočekao, kazao je Vilajtović.Da u ovom slučaju nije bilo razloga za optužnicom smatra i Nediljko Ivančević odvjetnik oslobođenog Zdravka Livakovića, jednog od najbližih Kalmetinih suradnika.
- Iz obrazloženja presude vidljivo da nije bilo razloga za optuženjem. Koliko god sam zadovoljan ovakvim raspletom toliko se potvrđuje da do ovoga nije trebalo doći, kazao je Ivančević.

Odvjetnici ističu i da im je posebno drago što je sutkinja Gordana Mihela Grahovac u obrazloženju presude kazala kako na sud nisu utjecali ni mediji niti glasine.