Sindikati: Ne možemo stati s onim što smo dosad radili

Predstavnici triju sindikalnih središnjica osvrnuli su se na jučerašnju odluku Vlade o prihvaćanju svih zahtjeva inicijative "67 je previše" i poručili da s velikim oprezom prate vladine objave.

-
Ne možemo stati s onim što smo radili, jer je nepovjerenje prema Vladi veliko, kazali su predstavnici sindikata.     
- Aladrović: Želimo vratiti povjerenje građana 
- Jakelić: Jedino riješenje je veći gospodarski rast
- Aladrović za Dnevnik: Velika većina mirovinske reforme je prihvaćena
- Sindikati i dalje traže referendum - oporba se obrušila na Vladu 
- Prihvaćeni zahtjevi inicijative "67 je previše" - u Vladi kažu novca ima 

Sindikati su već najavili da neće odustati od pripreme referenduma. Istodobno, Vlada je najavila izmjene čak šest zakona u hitnoj proceduri kako bi se svim starijima od 65 već od početka sljedeće godine omogućilo pravo nastavka rada.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da Vlada nema pravo jučerašnju odluku koristi za kupovanje vremena.

- Vlast ovo nema pravo koristiti ni za manipuliranje građanima koji su dali svoje potpise, niti nama koji smo bili alat u rukama građana. Bude li se pokazalo da se ide u pravcu kupovanja vremena, onda sasvim sigurno nećemo čekati nego ćemo nastaviti s akcijama, dodao je.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata je rekao kako je Vlada svoju poziciju otvorila u filmu u kojemu još nije bila.

- Ona je u taj film prisiljena, a to je film „Priče o narodnim interesima”. S obzirom da je bila prisiljena, mi joj želimo da u tom filmu i ostane zato što je to jedini ozbiljan i autentičan film koji Vlada jedne demokratske zemlje treba imati, istaknuo je.Peđa Grbin (SDP) odgovorio je na pitanje bi li netko zbog odustajanja od mirovinske reforme trebao snositi političku odgovornost i kazao da se radi o ministru Marku Paviću, a potom i o premijeru Andreju Plenkoviću.  

- Mjesecima su nas uvjeravali da bi odustajanje koštalo 45 milijardi kuna. Ili su nas lagali sve ove mjesece, a pritom trošili javni novac na kampanju ili sad pak postupaju krajnje neodgovorno i spremni su potrošiti 45 milijardi. Ovdje se u najmanjem slučaju radi o izuzetnoj političkoj odgovornosti. Imamo tu i Marića potom Aladrovića koji je izračunao 45 milijardi kuna. Iza svega je stala cijela stranka i koalicija. Radi se o šteti prema Hrvatskoj od strane HDZ-a i njegovih satelita, dodaje Grbin.Milorad Batinić (HNS) kazao je da bi bilo potrebno spustiti tenzije. Podsjetio je da je na jučerašnjem Odboru za Ustav Vlada obvezana u roku od 60 dana, u skladu sa zahtjevima inicijative "67 je previše", da se ide u izmjene i dopune zakona, vjerojatno po hitnoj proceduri.

- Mislim da je ovo vrlo dobar, razuman i korektan potez Vlade, dodaje.Arsen Bauk (SDP) rekao je kako razumije da sindikatima nije dovoljna izjava premijera.

- Dovoljno će biti kada naprave sve što su rekli. Za to su i dobili jedan razuman rok. Moja je ocjena da će Vlada napraviti ono što je rekla. Riskirati još jednu političku štetu doista nema smisla. Vlada je jučer kapitulirala, a sada se bori da dobije i amnestiju, kazao je Bauk.