Sabor glasovao i prihvatio izvješća o sastancima Europskog vijeća

Hrvatski sabor prihvatio je većinom glasova (77 "za") Izvješće o sastancima Europskog vijeća proteklih mjeseci, koje mu je jučer podnio premijer Andrej Plenković.

Radi se o sastancima Europskog vijeća 21. i 22. ožujka, odnosno 20. i 21. lipnja, o izvanrednom sastanku 10. travnja, neformalnim sastancima Europskog vijeća 9. svibnja i 28. svibnja te o izvanrednom sastanku 30. lipnja u Bruxellesu. Podnošenje takvih izvješća premijer smatra korisnom praksom za zastupnike i hrvatsku javnost, napose uoči skorog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Plenković je pozdravio to što je nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen došla u Hrvatsku kao u treću zemlju koju je posjetila nakon što je dobila povjerenje.

Posebno su, ocijenio je, važne nove glavne teme za idućih pet godina koje je von der Leyen predstavila: europski zeleni plan, gospodarstvo u interesu građana, Europa spremna za digitalno doba, zaštita europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i novi poticaji europskoj demokraciji. Pohvalio je i sve diplomatske uspjehe Hrvatske proteklih mjeseci imenovanjem hrvatskih dužnosnica na čelna mjesta europskih institucija.

Hrvatski sabor potvrdio je Dodatni protokol uz Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju terorizma kojem je cilj olakšati međusobnu suradnju članica Vijeća Europe, te učinkovitije sprječavanje i suzbijanje terorizma.

Protokolom se dopunjuju odredbe Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju terorizma u dijelu koji se odnosi na pohađanje obuke za terorizam, putovanje u inozemstvo u svrhu terorizma, financiranje putovanja u inozemstvo u svrhu terorizma, organiziranje ili drukčije olakšavanje putovanja u inozemstvo u svrhu terorizma.

Sabor je u drugo saborsko čitanje uputio novi ovršni zakon kojim se ovršni postupak vraća na sudove, smanjuju troškovi postupka, te uvodi niz socijalnih elemenata kako bi se olakšao težak položaj ovršenika.

U drugo čitanje upućen je i zakon o pomilovanju kojim se uvodi institut Povjerenstva za pomilovanja.