Kujundžić: Novac za pokriće duga kninske bolnice osigutar će HZZO i županija

Kninskoj općoj bolnici ovršen je račun zbog duga veledrogeriji Medika od oko milijun kuna.

Ta veledrogerija tužila je bolnice koje nisu platile dug više od godinu dana, a Opća bolnica u Kninu prva je čiji je račun ovršen zbog duga za neplaćene lijekove.

Kristina Bitunjac, ravnateljica Opće bolnice Knin, poručila je da se bolesnici u toj bolnici ne moraju brinuti i da lijekove sigurno imaju na raspolaganju.

Evo što je rekao kninski gradonačelnik.

- Grad Knin je na vrijeme reagirao. Kontinuirano pritišćemo sustava da bi se to moglo dogoditi jer ako dođe do gašenja bolnice to više neće biti grad i brojni stanovnici, 50-60 tisuća ljudi koji gravitiraju ovoj bolnici možda neće imati zdravstvenu skrb, rekao je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Goran Pauk, šibensko-kninski župan, rekao je da je već razgovarao s ministrom Kujundžićem te direktorom tvrtke koja je uputila ovrhu.

- Kao i u svim ostalim situacijama kada bi farmaceutske tvrtke krenule u naplatu potraživanja onda bi uskočila država i riješila jedan dio tih obveza, kazao je.     Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u subotu Hini da će novac za pokriće duga Opće bolnice u Kninu čiji je račun ovršen zbog duga od oko milijun kuna veledrogeriji Medika, osigurati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Šibensko-kninska županija, kako ne bi bilo dovedeno u pitanje njeno poslovanje.

Osim kninske bolnice, zbog duga koji prelazi 1000 dana, uskoro bi se u istom problemu mogle naći i bolnice Dubrovniku, Vinkovcima i Sisku.

- Postoje bolnice koje ne uspijevaju isfakturirati prema HZZO-u dovoljan broj usluga, te je zato važno da nastavimo s onim što smo započeli, a to je integracija bolnica i racionalizacija, koja će uključivati i zatvaranje nekih odjela, rekao je Kujundžić za Hinu.