Hong Kong: Policija suzavcem na prosvjednike

Specijalna policija upotrijebila suzavac kako bi rastjerala protuvladine prosvjednike u Hong Kongu, u blizini granice s Kinom, prigodom šesnaestog vikenda demonstracija u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Policija je upotrijebila suzavac i vodene topove protiv skupina koje su podigle barikade i bacale kamenje i molotovljeve koktele u gradu Tuen Munu, koji se nalazi na sjeverozapadu Hong Konga.

Mnogi prosvjednici, koji su imali plinske maske i kacige, odjeveni u crne majice dugih rukava, uhićeni su tijekom sukoba koji su ipak bili manje nasilni nego prethodnih vikenda.

Prosvjed su prvotno planirali lokalni stanovnici ljuti na lokalnu vladu koja je neuspješno odgovorila na prigovore o buci. Organizaciju događaja su poslije preuzeli protuvladini prosvjednici.

- Policija bi trebala štititi stanovnike Hong Konga, a ne ih napadati. Gdje vam je savjest, vikala je jedna žena.

Željeznička postaja u Tuen Munu zatvorena je oko 13 sati zbog sigurnosnih razloga čime su se ograničile rute za bijeg.

Hong Kong prolazi od lipnja tešku političku krizu s gotovo svakodnevnim demonstracijama kojima se traže demokratske reforme i osuđuju brutalni policijski odgovori na prosvjede.

Protuvladini prosvjedi nastavljaju se unatoč tome što je čelnica Hong Konga Carrie Lam službeno povukla kontroverzni zakon o izručenju koji je pokrenuo četveromjesečnu krizu.