HNS neće imati kandidata na predsjedničkim izborima

Hrvatska narodna stranka (HNS) ipak neće podržati niti jednog kandidata za predsjedničke izbore. Neće istaknuti ni svojeg kandidata, unatoč tome što je predsjednik stranke Ivan Vrdoljak ranije izjavljivao da bi njegov izbor bio Zoran Milanović, kandidat SDP-a.Odlučio je tako Središnji odbor stranke, održan danas u Zagrebu, a poruka vodstva stranke je da njihovi članovi obavezno izađu na predsjedničke izbore i glasuju prema savjesti, ali ne za kandidate ljevice, desnice, populiste i ekstremiste.

Također, HNS će, poručuju, pokrenuti inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Hrvatskome saboru, a ne glasovima birača na neposrednim izborima.

- Bit ću jasan u zaključku središnjeg odbora. HNS, kao liberalna stranka, smatra da treba dodatno ojačati parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj u kojoj je to jedna od temeljnih odrednica političkog sustava. Donijeli smo političku odluku koja je važan demokratski iskorak za Hrvatsku. HNS će pokrenuti inicijativu, zajedno sa ustavnim i pravnim stručnjacima, da se predsjednik države bira u Hrvatskom saboru, rekao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a i dodao kako se HNS protivi povećanju ovlasti predsjednika države, a razgovaramo samo o modelu biranja.

Vrdoljak je kazao kako je HNS donio odluku da neće istaknuti kandidata za predstojeće predsjedničke izbore, već će zajedno sa timom ustavnih i pravnih stručnjaka krenuti s inicijativom izbora predsjednika države u parlamentu.

- Pri donošenju te odluke, jasno treba naglasiti što su bili politički prioriteti HNS-a, a to su unutar stranački izbori i najbitniji, parlamentarni izbori, naglasio je i ukazao kako to samo potvrđuje njihov stav da neće kandidirati nikoga za predsjednika države, niti bilo tko od postojećih kandidata neće dobiti podršku HNS-a.

Istaknuo je da s obzirom da su u HNS-u legalisti i kako su politička stranka, pozivaju sve članove i simpatizere da obavezno izađu na predsjedničke izbore i da daju podršku kandidatima po svojoj savjesti i svom izboru.

Vrdoljak je odbacio mogućnost da su odluku da ne podrže bilo kojeg predsjedničkog kandidata donijeli kako se ne bi zamjerili ni HDZ-u ni SDP-u te podsjetio kako postoji odluka Središnjeg odbora da HNS izlazi samostalno na izbore.

Središnji odbor na sjednici je zaključio kako će ustrajati na provedbi kurikularne reforme te potvrdio prethodnu odluku Predsjedništva HNS-a po kojoj je povećanje plaća za učitelje i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama važan politički prioritet na kojem će HNS ustrajati.

Zahvaljujući ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i HNS-u reforma obrazovanja je po prvi put u hrvatskoj povijesti ušla je u 1300 hrvatskih škola i upravo su učitelji i ravnatelji ključni nositelji tih procesa te zbog toga zaslužuju veće plaće koje predugo čekaju, zaključeno je na sjednici.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru Milorad Batinić izjavio je kako je Središnji odbor HNS-a potvrdio odluku Predsjedništva o pokretanju procesa unutarstranačkih izbora već od idućeg tjedna, dok će se Izborni sabor, na kojem će HNS promijeniti vodstvo, održati između ožujka i svibnja 2020. godine.

Do prosinca je planirano održavanje skupština podružnica, koje biraju delegate za Sabor i za županijsku skupštinu, a do siječnja 2020. trebali bi biti izabrani do delegate za skupštine regionalnih saveza i članove Središnjeg odbora.

HNS bi trebao na proljeće iduće godine tako izabrati novo vodstvo.