Dnevnik HTV-a: Tko je krivac za novo zaoštravanje odnosa Hrvatske i Srbije

Dnevnik HTV-a objavio je nove rezultate ovomjesečnog HRejtinga, najopsežnijeg ispitivanja javnog mišljenja koje je za HRT provela agencija Promocija plus na uzorku od čak 1400 ispitanika, uz statističku pogrešku +/- 2,62% i razinu pouzdanosti od čak 95%.

Donosimo odgovore na pitanja o odnosima Hrvatske i Srbije.

Posljednjih tjedana svjedočimo novom zaoštravanju odnosa između naše zemlje i Srbije (dogodio se incident na Bajakovu sa srbijanskim vojnicima, buru su podigle i izjave Milorada Pupovca...) No krenimo redom:

1. Tko je za ispitanike krivac za posljednje zaoštravanje odnosa između naše zemlje i Srbije? 

Za sve to što se događalo u posljednjih mjesec dana ispitanici krivcem smatraju: Srbiju 39%, da je više kriva Srbija, a manje Hrvatska smatra 23% ispitanika, podjednako Srbija i Hrvatska 25,7%. Svi ostali odgovori su bili ispod 1% (Hrvatska, ne zna ili ne želi odgovoriti).

2. Koga od političara, stranaka ili institucija građani smatraju najodgovornijim za pogoršavanje odnosa?

Čak 39,5% najodgovornijim smatra Aleksandra Vučića, pa 10,7% Aleksandra Vulina, Vladu Republike Srbije 9,6%, Milorada Pupovca 7,9%, Srbijansku politiku 4,7%, medije 2%, Andreja Plenkovića 1,4%, Anu Brnabić 1,2%, Kolindu Grabar-Kitarović 1,2%. No čak 18,5% reklo je da ne zna ili se ne može odlučiti.

3. Kako ispitanici vide incident na Bajakovu, kada je početkom rujna skupina srbijanskih vojnika u civilu nenajavljeno pokušala ući u Hrvatsku?

Srbijanska vojna delegacija uputila se u Jasenovac odati počast žrtvama iz 2. svjetskog rata. Ispitanici taj incident vide kao provokaciju srbijanske politike 39,6%, nesporazum i slabu međusobnu koordiniranost ministarstava obrane 16,8%, nespretnu reakciju hrvatske politike 2,9% i ispravnu reakciju utemljenu na hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu 27%.

4. Veliku buru u javnosti podignule su izjave Milorada Pupovca nakon napada huligana na pripadnike srpske nacionalne manjine u okolici Knina. Kakve su reakcije ispitanika na njih?

U intervjuu bosanskohercegovačkom portalu Milorad Pupovac je, među ostalim, rekao da "hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostorima bivše Jugoslavije".

Ispitanike smo pitali slažete li se ili ne s tom tvrdnjom. Rezultati su potpuno se slažem 5,3%, uglavnom se slažem 6,5%, uglavnom se ne slažem 13,1%, nikako se ne slažem 70,2%, ne zna/ne može se odlučiti 3,6% i ne želi odgovoriti 1,2%.

Podsjetimo, HTV je u nedjelju objavio rezultate istraživanja HRejting kako bi mogao izgledati drugi krug predsjedničkih izbora, u subotu je objavio rezultate istraživanja koji se odnose na prvi krug predsjedničkih izbora, a u petak kako stranke stoje na početku vruće političke jeseni.