Grabar-Kitarović na summitu UN-a o klimi, bilateralno s predsjednicima Latvije i Kosova

Prvog dana boravka u New Yorku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u ponedjeljak u sjedištu UN-a nazočila otvaranju summita UN-a o klimi, održala bilateralne sastanke s predsjednicima Latvije i Kosova te sudjelovala na sastanku na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda u organizaciji američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavljeno je u ponedjeljak iz njezina ureda.

U razgovoru s predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose, spomenuvši Inicijativu triju mora koja otvara konkretne mogućnosti za suradnju u gospodarskim granama od strateškog interesa za obje zemlje.

Izrazila je zadovoljstvo kontinuiranim porastom broja latvijskih turista u Hrvatskoj, kao i podrškom Latvije za pristupanje Hrvatske Schengenu i eurozoni, kaže se u priopćenju.

Susrevši se s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, Grabar-Kitarović je pozdravila uzajamne posjete na visokoj razini te istaknula potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.

Sugovornici su razgovarali i o statusu hrvatske manjine u Janjevu i Letnici ali i poboljšanju gospodarske suradnje u područjima poput drvne industrije, vojne opreme, graditeljstvu, elektroničke industrije i energetike.

Na marginama sastanka na visokoj razini o zaštiti vjerskih sloboda predsjednica Grabar-Kitarović sastala se i s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom, s kojim je razmijenila mišljenja o jačanju partnerstva dviju zemalja, dodaje se u pripoćenju.Trump pozvao na okončanje vjerskih progona širom svijeta

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak države svijeta da okončaju vjerske progone, na skupu o vjerskim slobodama na početku njegova trodnevnog boravka u New Yorku gdje se održava Opća skupština UN-a.

- Danas, jedinstvenim glasom, SAD poziva države svijeta da okončaju vjerske progone, rekao je Trump na skupu, naglasivši da se 80 posto svjetskog stanovništva suočava s ograničavanjem vjerskih sloboda.

- Naša prava ne dolaze od vlada, ona dolaze od Boga, kazao je.

Naglasio je da se sve vjere suočavaju s progonom, ali veći dio njegovog govora bio je usredotočen na kršćane.

Potpredsjednik Mike Pence najavio je Trumpa, te istaknuo nekoliko zemalja - poznatih kao neprijatelja SAD-a, uključivo Iran, Kinu, Nikaragvu i Venezuelu - u kojima su vjerske slobode, kako je rekao, napadnute.Spomenuo je i Jezide kojih su velik broj ubili džihadisti Islamske države, te obećao nastaviti davati im potporu kao i drugim manjinama u Iraku.

Američka administracija ranije je rekla da je za nju skup o vjerskim slobodama "ključni događaj". 

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres pridružio se Trumpu na događaju, te rekao da su vjerske slobode "hitno globalno pitanje".

Prije toga Trump je nenadano i nakratko došao na UN-ov summit o klimi. Govor na Općoj skupštini UN-a trebao bi održati u utorak.