Rohani: Stav SAD-a prema Nuklearnom sporazumu kršenje neovisnosti zemalja svijeta

Iranski predsjednik Hasan Rohani obratio se Općoj skupštini UN-a drugog dana okupljanja u New Yorku. Rekao je da Iran neće pregovarati sa SAD-om o nuklearnom pitanju sve dok sankcije ostanu na snazi, ali je dodao da bi se ukidanjem svih sankcija koje je Washington nametnuo Teheranu i poštivanjem rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, mogao otvoriti put prema razgovorima dviju zemalja.

- [VIDEO] Žestok govor Trumpa na Općoj skupštini UN-a

- Nikada nećemo pregovarati s neprijateljem dok smo pod sankcijama, poručio je i i upozorio da bi Iran mogao napustiti nuklearni sporazum iz 2015. ako ga europske sile ne uspiju spasiti.

- Posvećeni smo nuklearnom sporazumu, ali iransko strpljenje ima svoje granice, rekao je predsjednik i autor nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila.

Govoreći na Općoj skupštini UN-a, Rouhani je rekao da se Iran "odupro najmoćnijem ekonomskom terorizmu".

- Stav Američke vlade prema Nuklearnom sporazumu predstavlja kršenje suvereniteta političke i ekonomske neovisnosti svih zemalja svijeta, rekao je Hasass Rouhani na Općoj skupštini UN-a.

Upozorio je i da se regija Bliskog Istoka nalazi na rubu propasti, dodajući da "jedna pogreška može zapaliti veliki plamen".

Rohani je za govornicu UN-a izašao u vrijeme povećanih napetosti između Irana i SAD-a i nakon što je optužio Washington da je glavni podržavatelj terorizma na Bliskom istoku. 


Rohani je danas odgovorio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je u utorak izravno optužio Iran za napade na saudijska naftna postrojenja.

Nagađalo se i o mogućem sastanku Rohanija i Trumpa u sjedištu UN-a, no iranski predsjednik je rekao da najprije treba obnoviti povjerenje.
Rohani se sastao s europskim čelnicima, nakon što su Francuska, Njemačka i Velika Britanija u ponedjeljak objavile kako vjeruju da Iran "snosi odgovornost" za napade u Saudijskoj Arabiji.

Pregovore sa SAD-om Iran uvjetuje američkim povratkom nuklearnom sporazumu iz 2015., no Trump je na Općoj skupštini branio povlačenje iz sporazuma i nametanje sankcija Iranu.

Zelenskij pozvao svjetske čelnike da pomognu u okončanju rata s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij iskoristio je svoj prvi govor u Ujedinjenim narodima kako bi uputio poziv svjetskim čelnicima da pomognu okončati, kako je rekao, ukrajinski rat s Rusijom.

- U globaliziranom svijetu ne postoji 'tuđi rat', rekao je Zelenskij. "Svaki čelnik nosi odgovornost ne samo za sudbinu svoje zemlje već i cijelog svijeta".

- Ukrajina nastoji osigurati mir na civilizirani način, istaknuo je. "Povrat svih okupiranih ukrajinskih teritorija mi je glavni cilj, ali ne po cijenu života Ukrajinaca", rekao je.

Rusija je više puta negirala izravno sudjelovanje u sukobu na istoku Ukrajine, ali ruski čelnici na međunarodnim mirovnim skupovima podržavaju proruske pobunjeničke skupine.